oci
equipaments
Més platges a Ponent
Creen una nova zona de bany a l'embassament de Cellers, accessible des de l'estació del tren de Lleida a la Pobla
Les zones de bany de Ponent registren una bona ocupació gràcies a les altes temperatures d'aquest estiu
L'embassament de Sant Antoni, al Pallars Jussà; el de Sant Ponç, al Solsonès, i des d'ara el de Cellers, al Pallars Jussà, són els tres embassaments de la demarcació amb zones on està senyalitzat i permès el bany. La calor i l'auge del turisme interior estan fent que les zones de bany interior de les terres de Ponent es trobin aquest estiu a ple rendiment.
I continuen creixent. L'any passat l'Ajuntament de Camarasa va decidir donar seguretat i regularitzar la zona de bany que des de fa dècades es fa servir al voltant del pont trencat, on malauradament la força del riu Segre fa que les imprudències es paguin cares i hi hagi ofegaments. La tradició del
bany a Camarasa és llarga. Però la proliferació de les piscines municipals als pobles, a partir dels anys noranta, va reduir-ne l'ús, tot i que els darrers anys ha rebrotat i fa que s'hi atansin famílies que prefereixen no fer la despesa de la piscina, així com banyistes que prefereixen el romanticisme del bany en plena natura.
I aquest any s'ha incorporat una nova zona de
bany interior a l'embassament de Cellers. S'ha posat em marxa coincidint amb l'estrena dels nous trens de la línia Lleida-la Pobla. L'indret, l'ha habilitat el Consell Comarcal del Pallars Jussà. Es tracta d'un espai amb una zona per a pícnic durant la resta de l'any.
No ha tingut de moment un ús massiu. Ahir s'hi podien observar pocs banyistes. L'entorn, però, està convertint-se a poc a poc en un gran espai d'oci i natura per a famílies. En els darrers anys el Consell Comarcal ha habilitat senders al voltant dels embassaments. Primer es va obrir al públic l'itinerari que voreja l'embassament de Terradets, seguint el curs de la carretera C-13, mentre que fa pocs mesos es va estrenar el camí que voreja prop de 7 km de l'embassament de Sant Antoni. Aquests itineraris han permès comunicar amb zona de vianants diferents poblacions com el poble de Cellers amb la zona habitada de l'estació, en el cas de Terradets i la Pobla, Salàs i Sant Joan de Vinyafrescal, en el cas del camí de l'embassament de Sant Antoni. Alhora també han facilitat l'accés a peu d'aquestes poblacions amb diverses zones de
bany.
Els itineraris també han permès l'accés a peu a zones de bany d'aquests dos embassaments i que antigament només coneixien els habitants de la zona, donant-los un gran potencial turístic. L'accés a aquests espais també es pot fer amb el tren, atès que en els dos casos les estacions comuniquen amb aquests camins.
Segons explica el Consell Comarcal, les platges d'aigua dolça al Pallars tenen un ús continuat. N'hi ha a la zona del Piolet a Salàs del Pallars, la dels dos arbres a Conca de Dalt o la dels Roures al camí d'accés a Llimiana, entre moltes altres, a les quals ara s'afegeix aquest nou espai davant de l'estació de tren, conegut com el campament El Pago. L'indret deu aquest nom al fet que allà es trobaven els habitatges dels enginyers durant la construcció de l'embassament de Terradets i era el lloc on es portava a terme el pagament en metàl·lic dels salaris als treballadors.
Recomanacions
La Generalitat recomana banyar-se només en zones on estigui permès i habilitat el bany, intentar que siguin zones vigilades i, en cas de no ser-ho, localitzar el punt de socors més pròxim, i anar-hi sempre acompanyats. Dins de l'aigua, no s'han de sobrevalorar les pròpies aptituds com a nedadors, no entrar a l'aigua bruscament i evitar fer-ho després d'un exercici intens, especialment si l'aigua està molt freda.