festes i tradicions
Cervera cremarà 360 quilos de pirotècnia a l'Aquelarre
La festa de foc, música, bruixes i diables d'aquest cap de setmana tindrà també una part musical, amb cinc escenaris i l'actuació d'una desena de grups
El 39è Aquelarre humanitzarà les bruixes
La festa del foc i de la música més esbojarrada de l'estiu arriba a Cervera aquest cap de setmana. Les bruixes i la seva màgia seran l'eix temàtic de la 39a edició de l'Aquelarre. Des d'avui i fins diumenge la capital de Segarra cremarà 360 kg de pirotècnia, que equivalen aproximadament a unes 12.000 carretilles. Alea Teatre s'encarregarà d'un espectacle únic on no faltaran el Mascle Cabró i la seva brutal escorreguda, amb els diables i les percussions.
Una de les novetats de l'espectacle, segons explica el seu director artístic, Albert Parra, és que s'aproxima al món de la bruixa des d'una òptica humanitzadora, on els diferents tipus de bruixes es presenten en el seu hàbitat, amb les seves màgies, amb les seves debilitats, els seus desitjos inconfessables. Segons Parra, “l'espai de la plaça Pius XII, més gran i accessible que Cal Racó, ens permet pensar en grans estructures i elements mòbils, construint així un espectacle més sensorial, en què públic i espectacle estan més a prop”. Un espectacle que arribarà al clímax amb la popular Escorreguda del Mascle Cabró, moment per al qual el músic Carlos Monfort ha compost un tema que s'interpretarà en directe. Tot plegat, per construir un espectacle d'alçada, amb visió 360º que permet el nou emplaçament de la festa.
De fet, les obres que afecten el casc antic i Cal Racó, on té lloc tradicionalment l'Aquelarre, han obligat a traslladar tota la festa a la plaça Pius XII. Un trasllat que és provisional i ja l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha assegurat que, un cop acabades les obres, l'Aquelarre tornarà a Cal Racó.
Amb un pressupost de 190.000 euros, 30.000 euros més que l'any anterior, la festa d'enguany ha volgut potenciar l'apartat musical. En aquest sentit, l'Aquelarre disposarà de cinc espais musicals amb una desena de formacions, com Itaca Band, Strombers, Kaotiko o els locals Pink Goats i Cor Roent. No hi faltarà tampoc La Salseta del Poble Sec, que versionaran el seu tema A sucar per dedicar-lo a l'Aquelarre.
La Fira del Gran Boc
La Fira del Gran Boc continuarà oferint un espai alternatiu per a tots els públics durant els dies de la festa. Ubicada als patis de la Universitat, aplegarà 30 professionals d'esoterisme, 46 artesans i 12 estands d'alimentació. La fira es completa amb tallers, taules rodones i conferències. Com a novetat, en aquesta 19a edició de la fira, s'organitza la primera Gimcana del Gran Boc.
39è Aquelarre
26, 27 i 28 d'agost
Primera trobada de bestiari a la festa cerverina
M.J.R.El foc és, sens dubte, una de les parts essencials de la festa i l'Aquelarre és la cita més important del calendari de la colla Diables de Cervera Carranquers. En aquesta ocasió, els diables locals s'acompanyaran de dues colles convidades, els balls de diables de Llorenç del Penedès i de Vilafranca del Penedès.
La principal novetat, però, serà la primera trobada de bestiari popular que organitza la colla Diables de Cervera Carranquers coincidint amb el 15è aniversari del Carranco Bilandó, una de les bèsties insígnia de la colla. Aquesta trobada, que tindrà cinc colles convidades de tot el territori català, servirà de tret de sortida de l'Aquelarre avui a les 11 de la nit. “Si dissabte és el dia dels diables, divendres havia de ser el dia de les bèsties”, ha manifestat el cap de colla de Diables de Cervera Carranquers, Òscar Marsinyach.
El bestiari popular convidat és: el Cabrot del Vendrell, el Basilisc de Mataró, la Víbria de Tarragona, la Cabra de Reus, l'Aimeric de la Ribera d'Ondara i la bèstia local Carranco Bilandó.
El recorregut anirà des de la plaça Universitat fins a la plaça Major, on hi haurà els lluïments del Carranco Bilandó i de la resta de bestiari popular. Amb aquesta trobada de bestiari popular s'iniciaran els actes de la XXXIX edició de l'Aquelarre.