Administracions

La crònica

Moció per menys mocions

La proposta del PP que
es va aprovar consisteix
a limitar les mocions dels partits a temes de ciutat

Presentar una moció per demanar que es presentin menys mocions pot semblar un acudit, però no, és la proposta atrevida que va fer la portaveu del PP, Maria Àngels Olmedo, en l'últim ple de Figueres. D'entrada hem de confessar que si ho valoréssim des del punt de vista estrictament egoista del gremi dels periodistes, tampoc ens semblaria cap acudit, perquè els llargs intercanvis dedicats a les mocions que converteixen els plens en sessions maratonianes de quatre o cinc hores ens han fet remugar i patir en silenci més d'una vegada. Però deixant de banda les reivindicacions gremials, la proposta planteja una sèrie d'interrogants interessants. Perquè per reduir el nombre de mocions la proposta del PP consisteix a limitar-les a “temes de ciutat”. Per això la CUP i ERC s'hi van oposar, interpretant que el que pretenia el PP era fer fora dels plens les mocions sobiranistes i de suport al procés. “No podrem pronunciar-nos en el ple si demà invaliden la presidenta del Parlament?”, va preguntar la portaveu de la CUP. Tot indica que Ciutadans també ho va interpretar de la mateixa manera, però en aquest cas trobant-hi la justificació per votar a favor de la moció, perquè Ciutadans va deixar clar que entenia el espíritu del text presentat pel PP. ERC també va criticar la proposta i s'hi va oposar defensant la llibertat d'expressió i el plaer de poder debatre aquestes qüestions amb el PP i C's.

La moció es va aprovar gràcies al suport de l'equip de govern de CiU i el PSC. El PSC decantant-se cap a l'argumentació que efectivament massa sovint les mocions que es debaten no tenen relació directa amb la ciutat, i CiU defensant una posició salomònica: necessitat de centrar-se en temes de ciutat, sense descartar que els partits independentistes puguin continuar donant suport al procés. La moció s'ha aprovat, però tranquils, no canviarà res. Perquè tots els grups van coincidir a dir que, mentre la proposta no s'introdueixi formalment en el reglament dels plens, no podrà tenir caràcter d'obligatorietat. O sigui, que una moció que pretén estalviar-se debats que només són brindis al sol s'aprova perquè al cap i a la fi tothom sap que aquest text només és un brindis al sol.

Però deixem clar que no estem dient que totes les mocions són brindis al sol; prova d'això és que en el mateix ple es va aprovar per unanimitat una moció de la CUP per iniciar un protocol contra les agressions sexistes en les Fires i Festes de la Santa Creu i en grans esdeveniments d'oci o festius a la ciutat, no és cap broma ni pèrdua de temps.

Amb tot, l'últim ple de Figueres no va ser dels més llargs, només, unes quatre hores. I és que abans de començar el torn de precs i preguntes, l'alcaldessa va recordar als edils que aquella mateixa nit començaven els concerts de l'Acústica. “Els carrers de la ciutat són plens de gent, i seria bo que puguem compartir-ho amb tots els figuerencs”, va dir Marta Felip, suggerint als regidors de limitar-se en les seves preguntes a l'estricta necessitat. Tothom ho va entendre i va fer seva la proposta; va ser un dels torns de precs i preguntes més curts de tota la història dels plens de Figueres. O sigui que per agilitzar els plens, per anar al gra, no cal barallar-se amb mocions i brindis al sol, només cal programar un bon concert cada primer dijous de mes, coincidint amb els plens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.