Administracions

Reclamen que la canonada del Pasteral arribi al Baix Ter

Els alcaldes de Torroella de Montgrí, la Bisbal d'Empordà i l'Escala creuen que és l'única solució per afrontar la demanda d'aigua dels tres municipis i, a la vegada, reduir la pressió de l'aqüífer

Els alcaldes de Torroella de Montgrí, l'Escala i la Bisbal d'Empordà han acordat reclamar conjuntament que es faci arribar la canonada d'aigua del Pasteral fins als tres municipis. La proposta es fa perquè es considera que aquesta pot ser una solució definitiva a les tensions d'abastament que afecten els tres municipis a l'estiu, quan la població, especialment de Torroella i l'Escala, es multiplica per tres. Però la proposta té una altra finalitat important: reduir la pressió de l'aqüífer del Baix Ter, d'on es proveeixen al voltant d'una trentena de municipis.

Reducció del cabal

Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella i president de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, argumenta que aquesta realitat fa que les tres poblacions tinguin una problemàtica singular que incideix, de manera molt important, en el conjunt de l'aqüífer del Baix Ter. Recorda, a més, que l'increment del nombre de consumidors i la disminució de les pluges fan minvar cada estiu el cabal disponible, de manera que facilita la pressió del mar i el risc de salinització. Per aquest motiu, els tres alcaldes mantenen que, a banda de pal·liar aquest dèficit hídric, la prolongació de la canonada del Pasteral tindria repercussions econòmiques i mediambientals molt clares. No cal oblidar, a més, el component turístic que té bona part d'aquest territori, per la qual cosa és fonamental disposar d'un abastament d'aigua amb garanties, perquè és un servei estratègic. Rufí es va reunir ahir amb Lluís Sais, alcalde de la Bisbal, i Víctor Puga, de l'Escala. Les tres poblacions formen part de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i juntes sumen el major nombre d'usuaris d'aigua de l'entitat, per la seva població resident, uns 35.000 habitants, i per la flotant, que a l'estiu pot arribar als 100.000 habitants.

En el cas de la Bisbal cal tenir en compte el problema de la qualitat de l'aigua, com va ser el cas de l'estiu passat, arran de la presència de productes fitosanitaris. Actualment la capital empordanesa s'abasteix d'un pou situat a Fontanilles (Baix Ter) i d'un altre situat a Castell d'Empordà (conca del Daró), que té moltes oscil·lacions i és molt vulnerable en època de poques pluges. En aquest cas, la situació es resoldria incrementant la captació al Baix Ter, i es podria prescindir del pou de Castell d'Empordà.

LA XIFRA

100.000
habitants
és el que sumen les tres poblacions durant la temporada turística, mentre que la resta de l'any la xifra s'acosta als 35.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.