Administracions

Castelló tanca els comptes 2016 amb un superàvit rècord

La liquidació de l'exercici deixa un romanent d'uns 8,2 milions i el municipi pot plantejar-se sortir del pla d'ajust

La liquidació de l'exercici 2016 a Castelló d'Empúries es tanca amb un romanent de tresoreria i superàvit de 8.218.159 euros, un endeutament que es redueix en uns dos punts per situar-se en un 53,95%, i un període mitjà de pagament a proveïdors de 23,13 dies. Amb aquests bons indicadors a la mà, l'alcalde, Salvi Güell, que avui dijous donarà compte d'aquesta liquidació al ple, considera que es demostra la bona salut de la situació econòmica i financera. Güell, que va entrar a l'alcaldia l'abril del 2016, admet que aquesta liquidació és responsabilitat de dos governs (l'actual i el que el va precedir), tot i reivindicant-ne la part que li pertoca: “Hem estat curosos, totes les àrees tenen clar que no poden passar-se, s'han complert tots els indicadors i tanquem l'any sense deixar cap factura al calaix, quan en exercicis passats s'havien arribat a deixar factures pendents de més d'un milió”, diu Güell.

A banda de l'evidència que el context general ara és més favorable, els bons resultats actuals es deuen principalment a uns bons ingressos (la recaptació ha anat millorant –sense augmentar la pressió fiscal, recalca l'alcalde–), i a estalvis i reduccions de despesa.

Güell avança que part d'aquest superàvit es dedicarà a reduir encara més l'endeutament, de tal manera que a final del 2017 confia que se situarà per sota del 50%. El 2011 aquest endeutament va arribar al 83,75% i des de llavors s'ha anat reduint.

Una altra part dels fons disponibles es dedicarà a noves inversions i polítiques de caire social, com per exemple l'adquisició d'habitatge social. En total, entre els imports d'inversió ja pressupostats i l'ampliació d'aproximadament un milió que s'afegirà, l'Ajuntament gestionarà aquest 2017 uns 6,3 milions d'inversions.

Finalment, Güell, que recalca que mai el municipi havia tancat un exercici amb un superàvit com aquest, subratlla que, també per primer cop, el municipi podria plantejar-se sortir del pla d'ajust al qual es va haver d'acollir el 2012 per fer front al pagament de proveïdors. Per fer-ho, el municipi hauria de tornar els 2,8 milions pendents d'un préstec que es va retornant trimestralment amb unes quotes d'uns 130.000 euros. La situació econòmica del municipi permetria ara fer aquest pas, però Güell explica que s'està estudiant aquesta possibilitat per determinar si realment seria beneficiosa o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.