Administracions

Pla a Calonge per assolir 625 habitatges per a joves en els pròxims quinze anys

L’Ajuntament presenta un pla per generar habitatge assequible, que analitza la situació actual de la població jove, les seves necessitats i el parc d’habitatges

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, amb el suport tècnic de la cooperativa d’arquitectura enginyeria i urbanisme Celobert, impulsen un ambiciós pla integral per dotar el municipi de 625 habitatges de preu assequible per a joves en els pròxims 15 anys. Un projecte que, a més, també es fixa com a objectiu assolir uns 250 habitatges en els propers cinc anys.

El pla, segons l’alcalde, Jordi Soler, és una eina indispensable per evitar que molts joves, en no poder pagar els lloguers, marxin de la població: “Ara mateix tenim 261 joves que estan buscant un pis per poder viure al municipi.” El pla ha estat una de les prioritats d’Arturo Prades, regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Habitatge, que veu essencial aquesta iniciativa, que no entraria en cap moment en conflicte amb els lloguers turístics.

El pla, segons Prades, s’orquestrarà en tres estadis: la captació d’habitatges, com ara aquells que estiguin buits, inacabats o vandalitzats; l’adquisició a través de cessions, compres o l’usdefruit, per posar uns exemples, i, finalment, la promoció –vegeu la peça–. I tot això, segons Núria Colomé, representant de Celobert, amb incentius a través de l’IBI, ICIO, ajuts per a rehabilitació, entre altres mesures, amb contractes a 15 o 25 anys amb els propietaris, els quals percebrien un lloguer.

Un exemple: en el cas de la captació d’habitatge privat amb destí a lloguer assequible, el pla d’habitatge estableix dues línies: la mobilització d’habitatges cap a la borsa de lloguer i el suport a la rehabilitació del nucli històric per generar habitatge assequible. En el primer cas incorpora nous incentius a la borsa de lloguer que gestiona l’Oficina d’Habitatge Municipal, incentius adreçats als propietaris com ara la subvenció del 50% de l’IBI, establir un ajut municipal a la rehabilitació d’entre 5.000 euros i 6.000 euros o el pagament de deutes als propietaris en el cas de situacions de llançament, entre d’altres. Ara ja s’està treballant en un bloc de 27 habitatges al carrer de la Dansa. Actualment Calonge i Sant Antoni disposa de 70 habitatges destinats a polítiques socials, i també es dona suport a 62 famílies per al pagament del lloguer.

El primer projecte amb Sostre Cívic

El pla ja disposa d’una primera pedra: la cooperativa Sostre Cívic impulsarà a Calonge i Sant Antoni un projecte innovador per promoure 14 habitatges de lloguer indefinit per a joves del municipi. Tenen el suport del consistori i assajaran per primer cop a les comarques gironines un model cooperatiu de cessió d’ús, que combina l’estabilitat de ser propietari amb la flexibilitat d’un lloguer si ja aquest no és necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.