El curs que ve hi haurà més grups d’ESO, batxillerats més flexibles i una nova FP dual
El Departament d’Educació de la Generalitat oferirà 40.357 grups d’educació infantil, primària i ESO
La preinscripció escolar per als ensenyaments obligatoris es farà entre el 29 de març i el 9 d’abril i el curs començarà el 12 de setembre
Es pot alertar de les irregularitats de manera anònima a través del canal de col·laboració del web de l’ACCO
El Departament d’Educació obre avui, 29 de març, el període de preinscripció per al nou curs escolar als ensenyaments d’educació infantil, primària i secundària. El curs 2019/2020, que començarà el 12 de setembre, oferirà 40.357 grups d’educació infantil, primària i ESO, i per als ensenyaments postobligatoris, 7.863 grups. A P3 i a 1r d’ESO és on hi ha més oferta de grups, atès que a P3 és on els alumnes entren al sistema educatiu per primera vegada, i a 1r d’ESO es produeix el canvi als centres públics entre escoles i instituts. Així, a P3 s’ofereixen 3.102 grups entre escola pública i concertada –els mateixos que l’any anterior–, i a 1r d’ESO, un total de 2.928 grups, 35 grups més que el 2018.
La planificació de grups nous s’ha fet conjuntament amb els municipis, i a partir de criteris per lluitar contra la segregació escolar. Algunes de les mesures aplicades ja en aquest procés de preinscripció s’han treballat en la línia del pacte contra la segregació signat la setmana passada amb més d’un centenar d’ajuntaments, i que és fruit de la col·laboració i el treball conjunt entre Educació i el Síndic de Greuges. En concret, s’ha eliminat la puntuació per malaltia crònica del sistema endocrí o metabòlic, i per pares o germans exalumnes.
En l’oferta de grups, pel que fa als ensenyaments postobligatoris (batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics i esportius, programes de formació i inserció (FPI), itineraris formatius específics (IFE) destaca l’àmplia oferta en batxillerat, amb 2.640 grups –51 grups més que l’any passat–; i en cicles de formació professional de grau mitjà i grau superior amb 4.269 grups –76 grups més que l’any passat–. Pel que fa a FP i ensenyaments de règim especial, hi ha 105 grups nous arreu de Catalunya en centres on no es cursaven el curs passat.
Un batxillerat més flexible
El curs que ve hi haurà un seguit de novetats en batxillerat amb l’objectiu de flexibilitzar aquests ensenyaments. En aquesta línia, hi haurà una doble titulació de batxillerat, vinculada als ensenyaments esportius o artístics, que es cursarà en tres anys i que permetrà obtenir dos títols: el de batxillerat i el del cicle formatiu artístic de grau mitjà o de tècnic esportiu. La doble titulació es podrà cursar en la modalitat de batxillerat + cicle d’esports (futbol i salvament i socorrisme); i en la modalitat de batxillerat artístic + arts plàstiques i disseny (assistent a la gràfica impresa, assistent a la gràfica interactiva, i decoració i ceràmica).
Es podrà fer als següents instituts o escoles d’art: institut Ferran Tallada (Barcelona), institut de Vic, institut Jaume I de Salou, Escola d’Arts d’Olot, Escola d’Art Ondara (Tàrrega), Escola d’Arts de Móra la Nova i institut Julio Antonio de Móra d’Ebre. També com a novetat, el curs que ve s’implantarà en setze instituts de la ciutat de Barcelona, com a fase pilot, un nou batxillerat de tres anys i un nou batxillerat professionalitzador, amb la finalitat de flexibilitzar-lo i fer-lo assolible a un nombre més gran d’alumnes, tot evitant l’abandonament prematur.
Una nova FP dual
El Departament d’Educació defineix un nou model de FP dual per al curs 2019/2020, amb el qual es vol millorar i facilitar la tasca dels centres que ofereixen aquesta modalitat formativa, i alhora poder incrementar exponencialment la xifra d’alumnes que cursen l’FP dual.
Es dissenyarà un currículum únic per cada cicle formatiu, un fet que permetrà que l’alumnat d’un mateix cicle pugui optar per la modalitat dual o per la formació en centres de treball segons les places, cosa que suposa una major flexibilitat organitzativa per als centres. Amb l’equiparació de les beques salari al salari mínim interprofessional es vol aconseguir així que més empreses optin pel contracte en formació en lloc d’oferir a l’alumnat la beca salari, que és el que passa actualment de manera majoritària.
Nous instituts per a més alumnes d’ESO
El curs 2019/2020 hi haurà nous instituts arreu del territori, per donar resposta a l’increment de població escolar a l’ESO, ja siguin instituts de secundària, alguns específics de FP i instituts escola. El curs que ve s’iniciarà amb 25 nous instituts escola en diferents municipis de Catalunya, amb l’objectiu d’afavorir la continuïtat formativa i pedagògica.
Al marge dels instituts escola, Educació obre vuit instituts nous per donar sortida a l’increment d’alumnat en la secundària, dos dels quals són específics de formació professional i sorgeixen de separar-se d’un centre d’ESO i batxillerat.
Període de preinscripció
Enguany, per primera vegada, es podrà fer la preinscripció telemàtica als cicles de grau mitjà i al batxillerat. Aquest curs s’ha pogut fer en els cicles de grau superior, i ara es tanca el cercle de preinscripció electrònica als ensenyaments postobligatoris. Els alumnes de 2n cicle d’educació infantil, primària i ESO podran presentar la sol·licitud entre el 29 de març i el 9 d’abril, i la matrícula serà del 20 al 26 de juny, excepte per a 2n, 3r, i 4t d’ESO, que tindrà lloc entre el 27 de juny i el 3 de juliol. La matrícula en el batxillerat, l’FP i els ensenyaments de règim especial es pot consultar al web