El Consell del Baix Empordà vol estendre la fibra òptica
El president de l’ens estudia el model de la Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa, que ha facilitat l’arribada a municipis petits
Demanarà la implicació dels alcaldes
El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, aposta per “afavorir el desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica a tots els municipis de la comarca” durant el present mandat. La cobertura al Baix Empordà s’ha estès per poblacions com ara Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell o Palamós i Castell-Platja d’Aro –aquests darrers amb la iniciativa d’operadors independents–, però va a un ritme molt més lent als pobles i a l’interior de la comarca.
Segons el diagnòstic territorial del Baix Empordà, realitzat a finals del 2018, els 36 municipis presentaven un clar desavantatge pel que fa a cobertura de fibra òptica respecte a la situació del conjunt de comarques de la demarcació, amb un 29,3% de la població coberta, mentre que la cobertura mitjana a la demarcació de Girona és del 54% de la població.
Per aquest motiu, Loureiro es va reunir la setmana passada amb representants del Consell Comarcal de la Garrotxa per conèixer de primera mà un model en què es podrien inspirar: el projecte Xafogar –la Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa–, que consisteix en l’estesa de cables i infraestructura mancomunada a la comarca prepirinenca, liderada pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (Sigma). Aquesta estratègia de xarxa lliure va ser triada, entre d’altres aspectes, per complir amb l’Horitzó 2020 establert per la Unió Europea.Xafogar (Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa) neix de la voluntat dels alcaldes de la Garrotxa, amb l’impuls del Consell Comarcal de la Garrotxa i el SIGMA i l’experiència de la Fundació per la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net.
Xafogar es configura com una xarxa neutral que permet l’accés a diversos operadors per oferir serveis de connexió a internet. Aquest sistema fa que els ciutadans puguin triar diverses alternatives i el servei que millor s’adapti a les seves necessitats. Més enllà de l’àmbit públic i fundacional, també participen en la creació de Xafogar diversos operadors, com Goufone, Girona Fibra i Xartic i un conjunt d’empreses de la Garrotxa que col·laboren i inverteixen en aquesta xarxa proporcionant finançament.
Segons el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, “el desplegament que s’està portant a terme als pobles de la Garrotxa permet disposar d’una xarxa oberta que garanteix l’accés a la tecnologia de tots els ciutadans”. I Loureiro hi afegeix que “una cobertura deficitària propicia la desertització dels petits municipis, tot dificultant el desenvolupament econòmic local, sobretot en activitats de valor afegit, relacionades amb el coneixement i la tecnologia”. El president comarcal baix-empordanès demanarà la implicació dels alcaldes i empreses tecnològiques que puguin estar interessades a participar-hi per planificar accions.