Més feina preventiva dels socorristes a Platja d’Aro, i menys assistència sanitària
El servei de salvament ha tingut més feina, amb un total de 21.050 intervencions (+20%), però amb menys ferits (-11,5%) i extraviats (-43%)
El servei de salvament i socorrisme a la façana marítima de Platja d’Aro i s’Agaró, que presta la concessionària Pro-Activa Serveis Aquàtics i s’integra en el programa municipal Fem platja! Estiu 2019, ha cursat un total de 21.050 intervencions al llarg de la temporada d’estiu, de l’1 de juny al 22 de setembre. Globalment representa un 20% més de feina que en la temporada del 2018, però la gran majoria han estat accions de prevenció (19.675 accions, amb un 22,5% d’increment). Es tracta d’intervencions per evitar situacions de risc tant de banyistes com d’altres usuaris de les platges (ocupació de caiacs i patins de la zona de bany o de nedadors als canals per a embarcacions o avisos a pescadors i propietaris de gossos).
Per contra, el període ha estat més tranquil pel que fa a l’atenció a ferits o la localització de persones extraviades –només vuit, un 43% menys que l’any anterior–. Pel que fa a assistències sanitàries, n’hi ha hagut un 11,5% menys que el 2018: 987. D’aquesta xifra, 857 han estat per situacions lleus (sobretot picades i petites ferides), 83 per situacions greus (cremades, insolacions o lipotímies) i s’han efectuat 47 rescats. De tot aquest conjunt, van caldre 35 evacuacions a centres sanitaris i una persona va morir a la platja del Racó de s’Agaró, un espai sense servei de vigilància.
L’equip humà ha oscil·lat entre 11, 14 i 23 socorristes, segons si eren setmanes de baixa, mitjana o alta ocupació. La majoria d’accions s’han dut a terme a la platja Gran (61%), i en menor mesura a sa Conca (20%) i cala Rovira (19%). La qualitat de l’aigua no ha baixat de l’excel·lent el 100% de dies i les banderes verdes han onejat el 82% de la temporada, mentre que les vermelles només un 2% del temps total.
LES XIFRES
380 ajudes a banyistes amb discapacitats
Enguany destaquen les 380 ajudes al bany a persones amb dificultats de mobilitat, un 9,5% més, gràcies a la consolidació de mesures implementades en matèria d’accessibilitat: habilitació d’un espai específic amb un monitor per atendre aquestes persones i els seus acompanyants al punt de socors del passeig Marítim amb el carrer Miramar amb una plataforma de fusta sobre la sorra, coberta amb una carpa, i connectada amb una de les passeres que uneixen el passeig i el trencaonades. Precisament hi havia instal·lades 19 passeres a la sorra i es disposava de sis cadires amfíbies –una per a cada punt de socors i una per a la torre de vigilància–, i de diversos jocs de crosses amfíbies. Alhora, també plataformes adaptades a les dutxes i rentapeus de la platja Gran; i també sis línies de vida instal·lades davant de cada lloc de socors, un sistema de cordes a 1,40 metres d’alçària, que faciliten l’entrada i sortida de l’aigua.