Administracions

Figueres vol fons europeus per tractar la problemàtica del sector oest de la ciutat

S’estudiarà fer-ho amb Perpinyà, que té problemàtiques similars amb la comunitat gitana

El govern actualitza el pla estratègic del barri de Sant Joan

Figueres i Perpinyà comparteixen problemàtiques similars: comunitats gitanes arrelades en barris concrets, i polítiques municipals que no se s’acaben de sortir per afrontar els reptes socials, urbanístics, de convivència o d’inseguretat que s’hi associen.

Aprofitar aquestes similituds per plantejar un projecte compartit, transfronterer, és el que planteja ara el govern de Figueres. El segon tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, ho va avançar en l’últim ple. “El Poctefa –amb finançament europeu per a projectes en zones frontereres– és un pla magnífic perquè Figueres i Perpinyà puguin treballar de manera transversal amb fons europeus. Hem de tenir un pla de treball conjunt”, va dir.

Quiroga hi va afegir que el 2020 és l’any idoni per plantejar-ho perquè és l’any que s’han de definir nous projectes i, a més, Catalunya presidirà l’òrgan que distribueix aquests programes. El regidor també va aprofitar l’últim ple per exposar què vol fer el nou govern als barris del Culubret i Sant Joan.

Comissions estèrils

Li va donar l’oportunitat de fer-ho el portaveu de Cs, que presentava una moció per reclamar una nova comissió del “sector nord-oest” i la redacció d’un nou pla estratègic. “Moltes comissions i pocs resultats”, va respondre Quiroga. A més de buscar recursos europeus, el regidor va voler deixar clar que s’ha posat a treballar: en primer lloc, actualitzant el pla estratègic 2018-2021 de l’anterior mandat i que no s’ha posat a la pràctica; “no pot ser que perdem temps fent nous papers cada cop que hi ha un equip nou sense solucionar res, si ja hi ha feina feta”, hi va afegir.

Actuacions en curs

Es compromet a tenir feta aquesta actualització, ampliada als barris veïns, en el decurs del primer trimestre. També s’està treballant per reconduir el pla de desenvolupament comunitari per fer un segon centre obert per als joves (a més de Ksameu). “El casal cívic ha de dependre de l’Ajuntament, i no pot ser que els professionals socials que treballen al sector oest segueixin vinculats a subvencions; així no es poden mantenir plantilles, calen licitacions a quatre anys de vista”, insisteix Quiroga. També s’han iniciat converses amb Treball i el Servei d’Ocupació de Catalunya per demanar que sigui el mateix Ajuntament que faci el seguiment de les Pirmi i altres pensions laborals a la ciutat. El govern vol abordar l’actuació al Culubret i Sant Joan amb un pla de barris global per a Figueres.

I el regidor conclou amb unes quantes evidències compartides per tot el consistori. La primera és que l’actuació al sector oest ha de ser transversal, no només en seguretat, sinó també en educació, en el camp social, l’urbanisme, i que per tot plegat es necessita picar a la porta de la Generalitat, ministeris i fons europeus. La segona és que la primera comissió del barri de Sant Joan es va crear el 2006; des de llavors no s’han solucionat els problemes i molts, com ara l’analfabetisme o l’absentisme escolar, s’han cronificat.

LES FRASES

El Poctefa és un pla magnífic perquè Figueres i Perpinyà, amb problemàtiques similars, treballin de manera transversal amb fons europeus
Moltes comissions i pocs resultats. No podem començar de zero cada vegada que arriba un nou equip
Jesús Quiroga
Segon tinent d’alcalde i regidor de serveis socials de Figueres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.