Pas ferm de Figueres per a l’organització en districtes
Anuncien una prova pilot a Cendrassos-Eixample-Horta Capellera i també a Rally Sud-Presó, dos dels possibles districtes
L’objectiu és facilitar la participació ciutadana i el desenvolupament local
La divisió de Figueres per districtes s’ha debatut, treballat i plantejat de manera recurrent des de principis d’aquest segle. La divisió de la ciutat en cinc districtes ja va aparèixer en la política figuerenca a finals del mandat de Joan Armangué, cap al 2007. El 2011 es va tornar a posar sobre la taula i fins i tot es va arribar a plantejar la divisió en cinc de concrets. La darrera ocasió en què es va posar sobre la taula aquesta partició organitzativa va ser a finals del 2017, quan prenia força la participació ciutadana com a eix de la partició. Ara, l’Ajuntament de la ciutat ha anunciat que està ultimant aquesta organització, amb l’experimentació en dues proves pilot d’allò que podrien ser dos dels districtes: Cendrassos-Eixample-Horta Capellera i Rally Sud-Presó.
La partició administrativa en districtes de la ciutat té com a objectiu facilitar la participació ciutadana i el desenvolupament local, així com fer propostes de millora per a cada districte en temes com ara les infraestructures, els equipaments escolars, els pressupostos participatius i l’espai públic. El govern considera que aquesta organització permetrà adaptar-se a les necessitats de cada zona de la ciutat, que són diferents les unes de les altres, i poder-hi donar resposta.
En cadascun dels futurs districtes hi haurà un consell de districte, l’òrgan territorial obert que s’hauria d’utilitzar per intervenir en la presa de decisions amb l’ampliació de la informació i els punts de vista de què disposa l’equip de govern.
El govern quadripartit considera que els consells han de permetre informar, donar resposta i consultar les opinions i demandes ciutadanes que es formulin relacionades amb el territori i amb projectes que s’estiguin duent a terme, decidir actuacions conjuntes i prendre decisions de manera consensuada, tractar temes pròxims amb l’objectiu de construir ciutat i reduir la distància existent entre Ajuntament i ciutadania.
Es preveu que, en cadascun dels districtes, hi hagi almenys un centre educatiu públic ja que es planteja que sigui l’espai físic de trobada i de treball del consell. Cada consell aglutinarà els diferents sectors socials de cada districte (societat civil organitzada i no organitzada) amb l’objectiu de tractar i incidir en la valoració i presa de decisions en temes territorials que afecten el conjunt de veïns de cada districte. L’alcaldessa, Agnès Lladó, explica que la delimitació en districtes pretén “apropar les necessitats i requeriments reals dels ciutadans a l’administració, donar resposta a la realitat socioeconòmica de la ciutat i acostar l’Ajuntament als ciutadans”.