el sistema de finançament dels ajuntaments
Reus, Salou o Amposta podran recórrer al crèdit el 2011
La majoria dels grans municipis del Camp i l'Ebre superen les ràtios màximes
Tot i que ho podrien fer, Vila-seca i Gandesa renunciaran a endeutar-se més
La decisió del govern de Madrid, anunciada dimecres per la ministra d'Hisenda, Elena Salgado, de permetre als municipis menys endeutats –amb una ràtio inferior al 75% respecte al pressupost corrent– d'acudir al crèdit per finançar inversions municipals el 2011 no podrà beneficiar de cap manera molts municipis que es troben per sobre d'aquesta xifra –entre els quals, i en diferent mesura, Tarragona, Tortosa, Valls, Cambrils, el Vendrell o Calafell–, però sí que suposarà un bon respir amb vista a l'any vinent per a un altre grup d'ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que tenen les seves arques més sanejades.
Reus, fins al límit
El principal beneficiat serà l'Ajuntament de Reus, que sí que podrà endeutar-se més l'any vinent. Tot i que el primer esborrany del pressupost del 2011 no ho contemplava, ara el govern municipal tindrà més marge d'actuació. El regidor d'Hisenda, Carles Salas, ja va dir que s'aprofitaria al màxim la ràtio que permet el govern espanyol, i és que el consistori reusenc és un dels que millor ha fet els deures, ja que té un endeutament de 143.078.057 euros, que suposa un 58,46% del total del pressupost (xifra que, a més, des del 2005 s'ha aconseguit rebaixar). Ara podrà demanar crèdits fins arribar al 75%, el màxim que permet el decret, i amb aquests diners es vol donar activitat a l'entorn del sector de la construcció, deia Salas, i generar nous llocs de treball. No obstant això, tot i la disposició de l'administració local d'arrencar més inversions per l'any que ve, Salas no estava en condicions, encara, de detallar quines obres es prioritzarien. D'altra banda, el màxim responsable de l'àrea d'Hisenda va valorar positivament aquest canvi de direcció que ha emprès el govern espanyol: “Han fet el que era prudent”, tot i que en el seu moment, l'alcalde, Lluís Miquel Pérez, ja havia demanat que els ajuntaments més sanejats poguessin continuar endeutant-se per poder anar invertint en obra pública. Salas també va aprofitar per anunciar que aquest any es congelaran les tarifes de les taxes i de les ordenances municipals, les quals, tal com va dir, en realitat es rebaixaran perquè no s'aplicarà l'IPC.
Salou i Vila-seca, també
Dels principals nuclis de la Costa Daurada central, tan sols Salou i Vila-seca entrarien dins dels nous paràmetres, tot i que només el primer se'n beneficiarà. A Vila-seca, tot i trobar-se al voltant del 50% d'endeutament, han optat per renunciar a incrementar el seu deute municipal durant els dos propers anys, segons han explicat fonts municipals. Gran part dels crèdits que ara es tenen contractats al municipi vila-secà, a més, són especials per a municipis turístics amb uns tipus d'interès baixos.
Els salouencs, amb una ràtio d'endeutament de poc més del 60%, han rebut amb “doble satisfacció” la rectificació, segons explicava l'alcalde, Pere Granados. “És una rectificació que hem reclamat des del principi”, va subratllar el batlle salouenc. El ple, de fet, va aprovar una moció en què reclamava que es deixés sense efecte el límit al crèdit als ajuntaments. Tot i això, Granados va criticar que els canvis constants en la mesura generen “desconfiança” dins el món local, i va recordar la contradicció entre el límit fixat pel govern estatal (75%) i el legal recomanable que s'aplica a tots els consistoris (110%). “Més val això que res”, va concloure.
Amposta, satisfeta
L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, fa d'entrada una valoració positiva de la rectificació del govern espanyol. “Ens sembla bé que es premie els ajuntaments que fem les coses bé”, deia, tot constatant que l'Ajuntament d'Amposta té actualment una ràtio d'endeutament del 67%, fet que li permet subscriure crèdits nous a partir del 2011. No obstant això, Ferré no va estalviar crítiques a un govern [l'espanyol] “que cada dia diu una cosa diferent”. En vista del primer anunci que no es podria endeutar més a partir del 2011, l'Ajuntament d'Amposta ja va començar a moure la paperassa per formalitzar un crèdit de 5 milions d'euros el 2010, i no esperarà el 2011 per subscriure'l. El gros dels diners el consistori els destinarà a la construcció del pavelló poliesportiu, el Pav 2, i a l'edifici docent per rebre els estudis universitaris de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya. Una part també la farà servir per adquirir els terrenys on s'ha d'instal·lar el club de pesca i per comprar les finques que li queden afectades pel camí de ronda dels Alfacs.
Gandesa hi renuncia
Per la seua banda, l'alcalde de Gandesa, Miquel Aubà, va explicar que les mesures adoptades per l'executiu espanyol no afecten el seu ajuntament, bàsicament perquè ja no es pensava endeutar. “Tenim un nivell d'endeutament molt baix, de menys del 75%”, indicava. Segons Aubà, a Gandesa estarien en condicions de contractar un crèdit, però no acostumen a fer inversions si no poden finançar-les amb recursos propis i amb subvencions com ara les del PUOSC.