Administracions

Arenys de munt

Mesures d'urgència per pagar un milió d'euros en factures

Auditoria interna. El nou govern s'espavila a buscar instruments financers per afrontar un deute a proveïdors que a mitjan mes de juny era d'1,1 milions i agilitzarà els tràmits perquè es pugui cobrar en un termini de 50 dies

Les finances municipals d'Arenys de Munt arrosseguen un deute financer amb les entitats bancàries de 5.621.235 euros, però també acumula factures per pagar a proveïdors que pugen 1.146.391 euros.

El nou regidor d'Hisenda i alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis (CUP), assegura que la primera xifra ja era coneguda però no esperava que la xifra del deute amb creditors fos tan elevada. Amb l'entrada del nou govern, es va encarregar una auditoria interna per fer aflorar tot el deute pendent i poder planificar-ne els pagaments. El recompte total va ser de 1.200 factures de proveïdors que esperaven cobrar, alguns des de principis del 2010.

Per afrontar els pagaments s'estan fent gestions amb les entitats bancàries per aplicar el confirming, amb el qual es posen diners a l'abast dels ajuntaments perquè gestionin les condicions de manera conjunta amb els proveïdors. “Necessitem liquiditat per als petits proveïdors i a l'Ajuntament li falta tresoreria”, resumeix l'actual alcalde.

El compromís del govern és agilitzar els tràmits per cobrar des que es registra la factura fins que es fa efectiva i poder-ho fer en un termini de 50 dies. “Els procés era molt rudimentari perquè entraven les factures però n'hi havia que no es registraven fins més tard i no s'era conscient del deute real”, explica l'alcalde. Ximenis assegura que s'han fet efectius darrerament 140.000 euros corresponents a les entitats bancàries i 241.000 euros de factures a creditors. “Els proveïdors tenen l'esperança que acabaran cobrant”, hi afegeix.

La valoració del nou govern difereix, en part, del soci de CiU, que formava part de l'anterior govern. El seu portaveu, Alfons Molons, assegura que el deute no ha estat una sorpresa perquè ja s'havia fet pública la xifra de 800.000 euros fa uns mesos. Tot i que, segons diu, no s'havia fet cap acció de pòlissa de tresoreria o accions financeres més atrevides com les que ara es volen tirar endavant. “No és que s'hagi gastat més del que teníem sinó que s'havia ingressat el que es preveia d'altres organismes o dels contribuents i la caixa estava desquadrada”, apunta. El pla d'austeritat que es va començar a aplicar en l'anterior mandat s'haurà de multiplicar en aquest.

El nou govern té a sobre la taula pendent d'aprovar el 4 d'agost el pressupost municipal d'aquest 2011. Unes previsions que s'hauran de quadrar a “corre-cuita”, ja que abans no acabi l'any s'han d'aprovar els comptes per poder rebre subvencions. Ximenis critica, en aquest sentit, l'anterior regidor d'Hisenda i exalcalde, Carles Móra.

Fer públic el deute i els sous del personal

Mensualment, a la web municipal es farà públic el deute que acumula l'Ajuntament tant amb les entitats financeres com amb els seus proveïdors. Segons explica l'alcalde i regidor d'Hisenda, Josep Manel Ximenis, serà la manera de poder anar rectificant a mesura que es fa públic i es dóna el màxim d'informació. Els ajuntaments s'hauran d'anar habituant a fer públics els seus deutes, ja que hi estan obligats, tal com explica el primer tinent d'alcalde, Alfons Molons.

Els mesos vinents s'hi afegirà una nova xifra per conèixer la despesa de personal dins l'Ajuntament que també s'anirà actualitzant periòdicament. Des de l'oposició, ERC espera poder valorar els pressupostos que es presentin properament i entén que aquest no és del “deute viu” que avui és complicat de comptabilitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.