Administracions

PERE TRIAS

ALCALDE DE VILAJUÏGA (ERC)

“ L'austeritat haurà de ser absoluta”

L'alcalde diu que s'haurà de reduir encara més però que es mantindran els serveis

L'Ajuntament no hi invertirà perquè creu que no s'entendria en un moment de problemes financers

Vint anys al càrrec.
L'alcalde de Vilajuïga, Pere Trias, d'Esquerra Republicana de Catalunya, fa vint anys que està al càrrec. Va començar d'alcalde accidental l'any 1991, i ho és a tots els efectes des del gener del 1994.

Com s'afronta un mandat amb crisi?

Ja havíem començat l'anterior mandat a reduir la despesa amb un pla d'austeritat. Hi ha una petita part que l'hem completat, però ha sigut insuficient i en els pròxims mesos ens veurem obligats a prendre altres decisions per reduir la despesa. Vam prometre austeritat i ara a les portes del pressupost del 2010 ens ho tornem a plantejar seriosament.

Com està l'Ajuntament de Vilajuïga econòmicament?

Mantindrem els serveis inclòs el de la llar d'infants. Sí que és cert que alguns els farem d'una altra manera. Per exemple, tenim una sala de lectura de la que ens sentim molt orgullosos i que la portem amb voluntariat. Això ho podem aplicar a altres aspectes. Està clar que no farem el mateix ni de la mateixa manera. Està per veure fins on arribarem. Vilajuïga està immers en un pla de sanejament i ens hem compromès a complir-lo estrictament. És d'una austeritat absoluta que lliga els pròxims tres pressupostos.

S'estan collant els ajuntaments?

En un moment o un altre s'haurà de plantejar com resolem les finances municipals. És veritat que en moment de vaques grasses ningú va posar la primera pedra per arreglar-ho i ara és molt difícil. Però alguna cosa s'haurà de fer. Als ajuntaments o ens acompanyen o es resol el finançament perquè si no et porten a un carreró sense sortida. Algú hauria de dibuixar què vol que siguin els ajuntaments.

Quines són les prioritats per aquests quatre anys i què es podrà fer i què no?

El 2011 es tanca una etapa en què el municipi s'ha dotat de molts equipaments municipals, centre cívic, zona esportiva... En el futur, no aquest mandat sinó en el futur, s'haurà de trobar una solució al dèficit de serveis: carrers, enllumenat, clavegueram. Ho vam començar a estudiar l'anterior mandat, està sobre la taula però sense cap possibilitat de continuar-ho perquè hi ha altres prioritats com el finançament de l'ajuntament. El 1991 ERC ja preveia el centre cívic i han hagut de passar 20 anys.

Preveieu inversió zero, doncs?

Dir inversió zero és molt però en aquest moment tal com està la situació l'ajuntament tenim inversions per fer però no disposem de la part que hi hem de posar.

S'han de mancomunar serveis?
Sí, cal avançar en aquesta línia i dels pròxims anys de la virtut en farem necessitat. Parlar de mancomunar era un sacrilegi fa uns anys però ara se n'haurà de parlar.

Com està funcionant el centre d'acollida turística?

El CAT anava vinculat a un programa de desenvolupament econòmic i portem un exercici promovent l'economia al seu voltant. Això necessita un temps per poder-ho consolidar i també perquè emprenedors i emprenedores hi aportin el seu gra de sorra, que ja n'hi ha.

Com tenen el parc agrícola?

Tenim una trentena d'animals, 50 hectàrees preparades per a l'explotació agrícola i és un projecte que esperem poder consolidar els pròxims anys. Som conscients que en aquest moment és un projecte que l'hem de mirar de fer sobreviure amb els seus propis recursos. Continua sent una prioritat però ha de ser autosuficient perquè l'ajuntament té altres prioritats.

Com s'ha de fer això?

Mantindrem una part del que tenim net amb voluntaris i amb una empresa d'inserció laboral que col·laborem. Això fins que hi hagi possibilitats de continuar amb el projecte. Volem mantenir--lo sense cost. No s'entendria que hi destinéssim diners quan l'ajuntament té altres dificultats financeres. En una segona fase volem posar l'olivera en producció i arribar a un centenar d'animals. Per primer any hi haurà rutes escolars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.