Administracions

El 83% dels municipis compleixen la llei

792 ajuntaments han lliurat fins ara els comptes del 2010 a l'òrgan fiscalitzador i més de la meitat ho van fer dins el termini

Gairebé el 99% dels consistoris ha presentat la liquidació pressupostària del 2007, el 2008 i el 2009

“L'objectiu que el 100% compleixi el termini, encara es troba lluny”

Cada cop són més els ajuntaments que presenten els comptes a la Sindicatura dins el termini legal establert. A hores d'ara, el 83% dels municipis (792 d'un total de 947) han presentat els comptes del 2010 a l'òrgan fiscalitzador del sector públic, i més de la meitat (534, un 56%) havia fet els deures abans que finalitzés el termini, el 15 d'octubre passat. En aquests moments, doncs, bona part dels municipis compleixen la llei de la Sindicatura de Comptes aprovada el 2010 i s'estalvien el fet que el govern els pugui retenir transferències o subvencions. La millora experimentada durant els últims anys és evident, si es té en compte que només l'11% dels consistoris van presentar els comptes del 2007 quan tocava.

El síndic major, Jaume Amat, valora de manera positiva l'augment progressiu del nombre de municipis que lliuren els comptes dins el termini i recorda que gairebé el 99% dels ajuntaments ja estan al corrent pel que fa a la presentació de les liquidacions del 2007, el 2008 i el 2009. Amat hi afegeix que, avui dia, la qualitat de la informació que entreguen els consistoris “ha millorat de manera considerable”, ja que la majoria dels ajuntaments faciliten d'entrada tota la informació requerida i segueixen els criteris normatius. De fet, només el 5% dels consistoris (47) ha presentat els comptes del 2010 de manera incompleta. “No hem d'oblidar, però, que l'objectiu és que s'aconsegueixi el 100% de retiment dins el termini, i que encara es troba lluny”, adverteix el síndic.

Quant a l'amenaça que la Generalitat retingui transferències i subvencions als municipis que no respectin la llei, Amat no té cap dubte “que ha ajudat considerablement a la millora en el compliment de terminis”, però considera que hi han confluït altres factors. Segons el seu parer, ara hi ha “una sensibilització més gran pel que fa a la necessitat d'exigir la màxima transparència als ens públics, en particular en l'actual context de crisi econòmica i financera, i un coneixement millor dels tècnics de les eines necessàries per retre els comptes”.

Dificultats dels més petits

La Sindicatura encara ha de rebre la liquidació del pressupost del 2010 de 155 municipis, entre els quals hi ha capitals de comarca com ara Puigcerdà i Valls. La gran majoria, però, són municipis petits i mantenen que la falta de personal és la principal dificultat amb què es troben a l'hora de lliurar els comptes. Alguns d'aquests ajuntaments, de fet, tampoc no han presentat les liquidacions del 2008 i el 2009. És el cas de Bonastre, Bovera, Massanes, Orpí i Capellades. Tots, excepte l'últim, tenen menys de 1.000 habitants. Els municipis, d'altra banda, es queixen de la confusió que genera el fet d'haver de remetre els comptes a diversos organismes (Sindicatura i Tribunal de Comptes, Governació i Hisenda) amb els respectius models de documentació i dates diferents. Per aquest motiu, les entitats municipalistes han demanat la simplificació dels tràmits, una línia en què el govern i l'Estat han començat a treballar.

Precisament la presentació dels comptes a Hisenda ha estat un dels maldecaps dels ajuntaments durant els darrers mesos, ja que els municipis que a l'octubre encara no havien lliurat al govern espanyol la liquidació del pressupost del 2010 van deixar de percebre els ingressos corresponents a la participació en els tributs de l'Estat, a l'espera que possessin al dia la comptabilitat. Tot i el càstig, encara hi ha disset ajuntaments que no han retut els comptes del 2010 a Hisenda, setze dels quals apareixen també al llistat de la Sindicatura.

El govern és més flexible amb els ajuntaments

La nova llei de la Sindicatura de Comptes atorga a la Generalitat la facultat de retenir determinades subvencions i transferències als municipis que no hagin presentat la liquidació pressupostària, tal com fa l'Estat des de l'octubre passat amb els ajuntaments que no han retut els comptes a Hisenda. La realitat, però, és que el govern fa una interpretació flexible de la norma i no estableix una regla directa entre el retard a l'hora de complir la llei i la retenció d'ingressos. Fonts del Departament d'Economia destaquen que els ajuntaments que no han fet els deures són una minoria i que la voluntat del govern “no és posar-los les coses més difícils”, tenint en compte que gairebé tots són municipis petits i també la delicada situació financera de les hisendes locals. “No volem agreujar els seus problemes, sinó col·laborar amb els alcaldes i tenir-hi una relació fluïda per poder solucionar els problemes conjuntament”, expliquen des del departament dirigit per Andreu Mas-Colell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.