Administracions

L'Estat tanca l'aixeta als ajuntaments als quals no ha aprovat el pla d'ajust

Cunit veurà com li descompten els 16 milions que deu a proveïdors de l'aportació estatal

Anglès i Cassà, que deuen menys diners, també es queden sense

L'Estat ha començat a comunicar als ajuntaments catalans si els aprova el pla d'ajust elaborat per acollir-se a la línia de crèdit que els havia de permetre pagar els deutes amb els proveïdors. Mentre que alguns com ara Tarragona, Reus, Sitges i Vilanova i la Geltrú han rebut bones notícies, d'altres com ara Cunit, Anglès i Cassà de la Selva han vist com els seus problemes econòmics van a més. Aquesta negativa no suposarà, però, que les factures continuïn sense pagar-se, sinó que, segons van confirmar fonts del ministeri, ara l'Estat procedirà a retenir els diners necessaris de les aportacions que el municipi rep anualment de Madrid per al seu finançament.

Els motius d'aquesta negativa es vinculen bàsicament al fet que el ministeri no creu que el municipi tingui prou capacitat financera per tornar el préstec. En el cas de Cunit, que deu 16 milions a proveïdors, l'alcaldessa Montserrat Carreras (CiU) va explicar que alguns dels elements negatius detectats en el document pel ministeri són: que els ingressos previstos puguin no ser suficients per cobrir la despesa ordinària sumada a l'amortització del préstec, l'endeutament i la despesa financera massa elevats que té el municipi i el fet que les taxes no cobreixin el cost dels serveis.

“Sabíem que hi havia aquest risc, ja que el nostre cas és molt excepcional”, reconeixia ahir l'alcaldessa, que, tot i això, assegurava que la sensació dominant després de rebre la resolució és la “incertesa”. El govern municipal, de fet, desconeix de quina manera es procedirà a retenir els 16 milions necessaris dels diners que reben de l'Estat, ni l'impacte concret que tindrà aquesta mesura en les finances locals. Això sí, comencen a assumir que els tocarà fer encara més sacrificis. “Aquest any ja hem fet ajustos, i el pla presentat al ministeri en preveia més. Ara segurament se n'hauran d'afegir encara més”, va confessar.

El pla presentat a Hisenda ja preveia mesures impopulars al municipi com ara l'increment el 2013 del tipus impositiu de l'IBI, un impost especialment sensible a Cunit després que l'última revisió cadastral fes disparar el valor de moltes finques. El deute acumulat de Cunit se situa en els 42 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.