Administracions

Quina frontera?

divisòria · Per als habitants de l'Alta i de la Baixa Cerdanya, la frontera administrativa no ha existit mai i només ha estat un punt on sabien que hi havia controls policials

entrebancs · Responsables polítics de la Cerdanya nord-catalana i la sud-catalana recorden que des del punt de vista administratiu ha comportat moltes traves, que ara es comencen a superar gràcies a l'Euroregió

Els veïns del muni­cipi de la Baixa Cer­da­nya Llívia man­te­nen de sem­pre una estretíssima relació amb els del poble veí nord-català d'Esta­var, a l'Alta Cer­da­nya. Són a tocar, a encara no dos minuts en cotxe. Es pot anar per­fec­ta­ment a peu d'un a l'altre. Als veïns d'aquests dos muni­ci­pis, quan la Unió Euro­pea encara no havia abo­lit les fron­te­res inter­nes i enso­pe­ga­ven un dia en què hi havia gen­dar­mes a la car­re­tera, els tocava des­plaçar-se fins a Puig­cerdà i pas­sar per la duana que hi havia a la rat­lla entre la capi­tal de la Baixa Cer­da­nya i la Guin­gueta d'Ix, és a dir, a la línia ima­ginària que sepa­rava els estats espa­nyol i francès. De dos minuts es pas­sava a una ruta de prop de vint minuts. Ho recorda l'alcal­dessa de Llívia, Sílvia Orri­ols, que afirma que la bona relació amb Esta­var és de tota la vida. “Entre els veïns, per des­comp­tat, i els ajun­ta­ments ens dei­xem mate­rial, fem coses con­jun­tes, orga­nit­zem actes ple­gats, etc.”, diu. I sen­ten­cia, quant a l'antiga fron­tera: “Va ser sem­pre una cosa admi­nis­tra­tiva total.”

L'alcalde de Salla­gosa i pre­si­dent de la comu­ni­tat de muni­ci­pis Piri­neus-Cer­da­nya, Geor­ges Armen­gol, encara té una opinió més gràfica. “Des del punt de vista admi­nis­tra­tiu, la Baixa i l'Alta Cer­da­nya estàvem asse­guts ple­gats, però d'esquena. Ara, ho estem cara a cara”, sen­ten­cia. I hi afe­geix: “Sabíem que hi havia fron­tera, perquè hi havia poli­cia.” Armen­gol recorda que des de sem­pre els veïns, les enti­tats i els ajun­ta­ments han fet coses con­jun­ta­ment. Un bon exem­ple són els par­tits de fut­bol que juguen els equips de les dues Cer­da­nyes.

Així, doncs, tot­hom coin­ci­deix que la fron­tera entre l'Estat espa­nyol i el francès que par­teix l'Alta Cer­da­nya i la Baixa Cer­da­nya, la nord-cata­lana i la sud-cata­lana, mai no ha exis­tit per als habi­tants d'aquesta zona. Des del punt de vista per­so­nal i de rela­ci­ons soci­als. Sí, en canvi, que ha exis­tit en l'àmbit admi­nis­tra­tiu. És més, l'alcalde de la Guin­gueta d'Ix, Jean Jac­ques For­tuny, muni­cipi que limita amb Puig­cerdà i que fins fa pocs anys ha com­par­tit ins­tal·laci­ons de la duana, asse­gura que en aquest àmbit encara exis­teix. Simbòlica­ment, però encara exis­teix. Això és espe­ci­al­ment greu després de la des­a­pa­rició de les fron­te­res inte­ri­ors de la Unió Euro­pea fixada al Trac­tat de Schen­gen i que va entrar en vigor l'any 1995. Però encara ho és més l'adver­ti­ment que fa For­tuny que les tra­ves admi­nis­tra­ti­ves hi han estat sem­pre per part del govern francès, però últi­ma­ment s'accen­tuen les que hi posa l'espa­nyol.

Geor­ges Armen­gol, en canvi, con­si­dera que en l'actu­a­li­tat no hi ha cap excusa si les admi­nis­tra­ci­ons de l'Alta i la Baixa Cer­da­nya no tre­ba­llen ple­ga­des. Això no obs­tant, sí que reco­neix que el prin­ci­pal obs­ta­cle, ara per ara, és la diferència dels dife­rents nivells de les admi­nis­tra­ci­ons i sobre­tot les seves com­petències. A l'Alta Cer­da­nya, quasi tot depèn de l'Estat. A la Baixa Cer­da­nya, hi ha com­petències de la Gene­ra­li­tat i altres del govern espa­nyol. “Des que es va esbor­rar la rat­lla, però, és més fàcil tre­ba­llar ple­gats”, diu, i posa d'exem­ples el nou hos­pi­tal trans­fron­te­rer de Puig­cerdà i el nou escor­xa­dor d'Ur. “Són eines molt impor­tants per a la iden­ti­tat del ter­ri­tori”, remarca. Armen­gol posa d'exem­ple la depu­ra­dora de Puig­cerdà, el pro­jecte i l'exe­cució de la qual van ser lide­rats per la Gene­ra­li­tat i els muni­ci­pis de l'Alta Cer­da­nya només van pagar la part que els va per­to­car. Ara, amb el nou hos­pi­tal i el nou escor­xa­dor, la gestió de tot ple­gat ha estat con­junta.

Sigui com sigui, els cer­dans de les dues ban­des de la fron­tera admi­nis­tra­tiva han fet sem­pre vida en comú i han anat esqui­vant totes les tra­ves admi­nis­tra­ti­ves amb tos­su­de­ria, tena­ci­tat i sobre­tot apro­fi­tant les opor­tu­ni­tats que els ha anat donant l'admi­nis­tració euro­pea, espe­ci­al­ment després de la cre­ació de l'Euro­regió, en la qual estan inclo­sos. De fet, aquest marc admi­nis­tra­tiu euro­peu és, segons el pre­si­dent del Con­sell Comar­cal de la Cer­da­nya, Ramon Moli­ner, el millor coixí legal per al desen­vo­lu­pa­ment con­junt de les dues Cer­da­nyes. L'alcalde de Puig­cerdà, Alber Piñeira, diu que les fron­te­res admi­nis­tra­ti­ves a la uni­tat dels cer­dans es van superant ara amb les eines de la Unió Euro­pea.

Les ins­ti­tu­ci­ons de banda i banda han sabut crear espais de tro­bada com ara la Diada de la Cer­da­nya o, en l'àmbit esco­lar, la Diada de l'Arbre, que han ser­vit per esce­ni­fi­car la unió dels cer­dans i que, a més, s'han con­ver­tit en punt de tro­bada i de rei­vin­di­cació de la uni­tat de les dues comar­ques. Més enllà d'aques­tes mani­fes­ta­ci­ons romànti­ques, els cer­dans del nord i els del sud han anat donant forma a ser­veis comuns men­tre la fron­tera s'ha anat diluint, alguns dels quals ja pres­tava la banda sud sense cap mena d'empara legal. Per posar un exem­ple molt para­digmàtic, les dones dels poblets de l'Alta Cer­da­nya van a parir a l'hos­pi­tal de Puig­cerdà, el comar­cal de la Cer­da­nya, i el mateix cen­tre dóna cober­tura als habi­tants d'aquesta zona que ho neces­si­ten. Puig­cerdà, doncs, ha estat muni­cipi trans­fron­te­rer molt abans que Schen­gen i, per extensió, ho han estat també tots els pobles de l'Alta i la Baixa Cer­da­nya, lògica­ment més com més pro­pers a la línia admi­nis­tra­tiva que divi­deix els dos estats.

I ha estat arran de la poten­ci­ació dels pro­gra­mes que fomen­ten les rela­ci­ons entre els espais fron­te­rers que han pogut començar a mun­tar ser­veis amb cara i ulls i amb la par­ti­ci­pació i el reco­nei­xe­ment de les admi­nis­tra­ci­ons espa­nyola, cata­lana i fran­cesa. El nou hos­pi­tal, que s'ha d'inau­gu­rar al llarg de l'any vinent, n'és l'exem­ple més potent. En són també bons exem­ples la depu­ra­dora de Puig­cerdà, que depura les aigües de diver­sos pobles de l'Alta Cer­da­nya i que s'ha fet amb diners d'amb­dues ban­des, i, ara, l'escor­xa­dor d'Ur, que s'està aca­bant de cons­truir. Es tracta, doncs, de dibui­xar un futur amb més ser­veis comuns, cosa que s'arti­cula a través d'un con­sorci en el qual par­ti­ci­pen Puig­cerdà i els pobles de la Cer­da­nya nord-cata­lana.

Quant a la qüestió política, és a dir, a la llei pròpia per a la Cer­da­nya que es pro­mou al Par­la­ment de Cata­lu­nya, els punts de vista són dife­rents. Des de la banda de la Baixa Cer­da­nya hi veuen pos­si­bi­li­tats per la con­jun­tura política. CiU governa al Con­sell Comar­cal de la Cer­da­nya i també té majo­ria al Par­la­ment. Aquesta llei, que en el man­dat pas­sat no va ni arri­bar a deba­tre's, hau­ria de reconèixer el caràcter espe­cial de la Cer­da­nya i sobre­tot sim­pli­fi­car la burocràcia admi­nis­tra­tiva. I és que, en l'actu­a­li­tat, els cer­dans s'han de des­plaçar fins a la Seu d'Urgell, Lleida, Bar­ce­lona o Girona per fer segons quins tràmits. A la banda nord-cata­lana apun­ten que la llei serà bona si sim­pli­fica l'admi­nis­tració, però qua­li­fi­quen d'impen­sa­ble que l'Alta Cer­da­nya tin­gui una llei pròpia. Una altra vegada pel cen­tra­lisme francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.