Administracions

Recuperació històrica

Alcoletge estrena un parc públic al voltant de les antigues trinxeres

La memòria d'Alcoletge

L'Ajuntament d'Acoletge rehabilita les galeries cobertes del tossal dels Morts, des dels quals els soldats republicans vigilaven i disparaven durant la batalla del Segre

L'operació va lligada a un nou parc i amfiteatre

El poble d'Alcoletge, al Segrià, inaugura aquest divendres 6 de juny un nou espai públic dedicat a la memòria històrica. Es tracta de les antigues trinxeres del Tossal dels Morts, que han estat abandonades des de la fi de la guerra però tot i així han arribat en bones condicions. Són dues galeries excavades sota la terra des de les quals els soldats republicans vigilaven la ciutat de Lleida i el riu durant els mesos en què el front va estar estancat en el Segre, entre els mesos d'abril de 1938 i gener de 1939. Ara s'han rehabilitat, s'hi han posat cartells i elements d'informació i ambient sonor (i fins i tot efectes de fum) i també caixes de munició i sacs de sorra per reproduir de forma aproximada l'ambient que s'hi respirava en aquelles trinxeres. Es diu tossal dels Morts però no perquè hi hagués cap matança durant la guerra (tot i que sí que hi va morir gent, al tossal, és clar), sinó perquè hi havia hagut el cementiri allà.

A l'exterior de les trinxeres s'ha habilitat un espai mirador que ofereix unes víctimes excepcionals sobre la ciutat de Lleida i els pobles i la plana d'horta i camps fruiters i de cereal que l'envolten. La vista permet entendre la importància estratègica que va tenir aquesta posició a Alcoletge durant la guerra i especialment durant la batalla del Segre.

Amb aquesta actuació, finançada a través de fons Feder de la Unió Europa, l'Ajuntament d'Alcoletge ha aprofitat per enllestir la urbanització d'espais de lleure amb bar i restauració i d'un parc amb amfiteatre, cosa que obre moltes possibilitats per convertir el tossal en un futur nucli d'activitats socials i culturals del poble. També s'hi han millorat els accessos a la zona.

El nucli de l'operació, però, és la recuperació de la memòria històrica, incorporant les trinxeres cobertes al Centre d'Interpretació del Front del Segre Ermengol Piró. El centre es troba al centre del poble, al número 19 del carrer Major, en el solar que antigament havia ocupat l'antic forn cooperatiu del poble (a la planta baixa encara es pot veure la cúpula de pedra del forn). L'Ajuntament va reconvertir l'edifici a partir del 2011 i el va obrir com a centre museístic el 14 de març de 2013. Durant aquest primer any hi han passat sobretot alumnes d'instituts, que s'acaben sorprenent de la proximitat temporal i geogràfica d'una guerra que fins llavors la majoria d'ells només han vist als llibres de text, segons explica el director del centre d'interpretació, Carles de la Torre.

El nom escollit per al centre és tot un símbol de la voluntat dels seus promotors de lluitar contra l'oblit: Ermengol Piró, el cap local del POUM que va morir assassinat pels seus propis companys de militància per què es va negar a fer una llista amb els noms dels caps de família de dretes del poble, segons han explicat l'alcaldessa i la regidora de Cultura d'Alcoletge, Alexandra Cuadrat i Annabel Encontra.

Memòria i urbanisme
La rehabilitació de les trinxeres cobertes ha anat acompanyada d'una important millora urbanística del tossal dels Morts, amb una zona d'oci i un amfiteatre descobert.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.