Administracions

La UE denunciarà l'Estat si no fa els deures amb la MAT

Europa reclama l'informe d'impacte ambiental de la línia de Santa Coloma o presentarà un recurs al Tribunal de Justícia

La Comissió Europea ha instat l'Estat Espanyol a complir amb la legislació vigent a la Unió Europea i a elaborar l'estudi sobre l'impacte ambiental que pot tenir la línia de molt alta tensió (MAT) prevista entre els municipis de Santa Coloma de Gramenet i Sentmenat. La Comissió reclama un cop més al govern estatal que compleixi amb la directiva d'impacte ambiental i que s'asseguri, abans d'executar el projecte, que la instal·lació no representa riscos per al medi ambient. El dictamen de la Comissió Europea, aprovat ahir en el marc d'un paquet de decisions referides a procediments d'infracció per incompliment de la legislació europea, és el següent pas després de la carta de citació a termini enviada el 14 de juliol de l'any passat. Si l'Estat Espanyol no dóna una resposta satisfactòria en els pròxims dos mesos, la Comissió podria portar el cas al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).

Santa Coloma de Gramenet és el municipi que ha liderat la campanya contra la MAT, tant des de les institucions com des de la societat civil. Polítics i veïns entenen que tant la línia com l'estació transformadora passen massa a prop d'alguns habitatges, i que és del tot innecessària. El cas està al Tribunal Suprem.

L'Ajuntament de Santa Coloma va manifestar ahir la seva satisfacció amb el dictamen del govern de Brussel·les. L'alcaldessa, Núria Parlon (PSC), que s'ha desplaçat diversos cops al Parlament Europeu per traslladar el descontentament de la ciutat, va destacar: “La pressió i les mobilitzacions de la comissió ciutadana No a la MAT –formada per la Federació d'Associacions de Veïns de Santa Coloma de Gramenet i la Plataforma per la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam i l'Ajuntament–, juntament amb les gestions fetes pel govern municipal de Santa Coloma amb Brussel·les, han donat els seus fruits. En aquest sentit, ens podem felicitar perquè Europa ens ha donat la raó.”

Parlon ha sol·licitat en dues ocasions (juny i novembre de 2014) entrevistar-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per tractar el tema de la subestació elèctrica i la línia MAT a Santa Coloma, “sense que fins avui
hi hagi hagut cap resposta”. En totes dues cartes s'assenyala que els projectes “suposen un gran impacte per a aquesta ciutat i també inquieten bona part de la ciutadania”.

LA FRASE

La pressió de la comissió ciutadana No a la MAT i les gestions amb Brussel·les han donat els seus fruits
Núria Parlon
alcaldessa de santa coloma (PSC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia