Seguretat privada als pobles
Dos municipis del Segrià lloguen una empresa per a la vigilància nocturna
Prevenció i dissuasió, les funcions
Volen posar fi al vandalisme i els furts
Els municipis de Torrefarrera i Alcoletge, ambdós al Segrià, disposen de seguretat privada per cobrir les necessitats de vigilància, sobretot nocturna, dels equipaments municipals i del mobiliari urbà.
Es tracta d'un servei força nou, ja que no va ser fins a la meitat de l'any passat que es va regular aquesta activitat de les empreses de seguretat. És a dir, que fins ara aquests vigilants només podien fer tasques de control i vigilància estàtica en edificis o recintes, però no podien patrullar per un municipi. a nova regulació els dóna ara aquesta facultat, tot i que sense competències policials.
El primer ajuntament de les comarques de Lleida que va contractar seguretat privada va ser Torrefarrera i el seu alcalde, Jordi Latorre, explicava que van iniciar el servei a la primavera i que després de quatre mesos estan molt satisfets dels resultats. Ara, des de fa unes setmanes, la mateixa empresa, Grup Seven, ha iniciat la mateixa feina al municipi d'Alcoletge.
En tots dos casos es tracta de vigilància nocturna i, en concret, les anomenades rondes intermitents o discontínues, segons aquesta empresa lleidatana de seguretat. Aquest servei consisteix en la visita intermitent i programada als diferents llocs de vigilància establerts amb l'Ajuntament o a aquells llocs objecte de protecció. Així, en tots dos casos, un vigilant uniformat i acreditat amb un vehicle clarament identificat com a empresa de seguretat recorre els edificis públics i equipaments del poble. Tant a Torrefarrera com a Alcoletge visiten diversos cops durant tota la nit el mateix ajuntament, escoles i llars d'infants, instal·lacions esportives i magatzems, entre altres espais. I també controlen el mobiliari urbà i els serveis públics.
L'alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, explicava que al marge de la vigilància “el servei fa una gran funció de dissuasió i prevenció”, i que en recórrer el poble d'un edifici a un altre “indirectament ja es fa una tasca de control a tota la població”. En aquest sentit, a Torrefarrera un dels punts de vigilància són uns magatzems municipals i el centre d'innovació d'empreses situats al polígon industrial i, per tant, la visita periòdica del vigilant a la zona també satisfà els empresaris, que veuen reforçada la seguretat a la zona al marge d'alarmes i càmeres que tinguin a les instal·lacions, segons explica l'alcalde.
Davant de qualsevol incidència, els vigilants estan coordinats amb els Mossos d'Esquadra i també amb regidors o el mateix alcalde, a qui informen de qualsevol novetat. En aquest cas, l'alcalde de Torrefarrera explicava que gràcies a aquest servei van impedir fa poques setmanes un possible robatori. El vigilant va enxampar una persona amb una escala que semblava que volia accedir a un habitatge. Va alertar els Mossos i aquests van detenir el sospitós. Jordi Latorre hi afegia que des que tenen el servei s'han reduït els casos de vandalisme i furts.
En el cas d'Alcoletge, el servei és més recent, i obeeix a un increment de casos de vandalisme, molèsties nocturnes per part de grups de joves i destrosses al mobiliari urbà o petits furts. Com que no disposen de policia local, van acordar provar aquest servei privat del Grup Seven durant l'estiu i després, ja de cara a l'hivern, analitzaran els resultats i decidiran si donen continuïtat a aquest servei de vigilància o si s'ho repensen de cara a l'estiu que ve, explicava Josep Pifarré, regidor de Seguretat Ciutadana d'Alcoletge. Ell i l'alcaldessa, Maria Lluïsa Prat, tenen contacte directe amb l'empresa de vigilància en cas d'incidències i també amb els Mossos. Pifarré assenyala que fins ara només han hagut d'intervenir en alguna bretolada i que han renyat els joves o han alertat els pares, sense més problemes.
Aquesta solució obeeix, segons els regidors consultats, a la manca de policia local, ja que es tracta de municipis petits però que en els darrers anys han experimentat un creixement de la població i disposen de més serveis i equipaments que entenen que els Mossos no poden vigilar tot el dia. L'únic inconvenient que troben en aquest servei és el cost, però Josep Pifarré manifestava que els compensa si evita el que els suposen les reparacions de mobiliari o netejar pintades.
Grup Seven és una empresa lleidatana especialitzada en serveis de seguretat i vigilància de béns mobles i immobles, control d'accessos o seguretat en esdeveniments, entre altres. Ara han estrenat un nou servei d'escorta. A Ponent és l'empresa líder del sector i amb més personal homologat, d'acord amb la legislació.
Possible alternativa als grups de sometents
La vigilància privada als pobles petits pot esdevenir una alternativa als sometents o grups de pagesos i veïns que s'han agrupat per evitar robatoris en granges i finques.
Aquests sometents continuen actius i enguany farà tres anys que es van posar en marxa, després d'un considerable augment dels furts i robatoris en l'àmbit rural. De la desena llarga de sometents que es van crear, sobretot al pla de Lleida, ja només en queden uns quants. Destaca sobretot el d'Alcarràs, pioner i més nombrós, que encara organitza les patrulles nocturnes durant tot l'any. El seu portaveu, Manel Ezquerra, assenyalava fa uns dies que els robatoris a les finques d'Alcarràs s'haurien reduït fins a un 80%, però també manifestava que just acabar la campanya de la fruita havien repuntat els incidents. A Almenar, un altre municipi del Segrià, disposen d'un guàrdia rural que, uniformat i amb un tot terreny, també fa tasques de vigilància pel terme, a més del suport del sometent local, que suma un centenar de veïns.