L'empresa municipal de Vilassar, a concurs de creditors
L'organisme té un endeutament bancari aproximat de 12 milions d'euros i altres deutes d'1,3 milions amb proveïdors i de 2 milions amb l'Ajuntament
El setembre passat ja es va presentar la comunicació de preconcurs
Vilassar Societat Municipal de Promocions Urbanes, SA, l'empresa municipal de Vilassar de Mar, va presentar aquesta setmana al jutjat mercantil número 4 de Barcelona la sol·licitud del concurs voluntari de creditors després que el 23 de setembre presentés la comunicació de preconcurs.
El 17 de desembre, la junta general de la societat anònima va aprovar els comptes anuals del 2014, tràmit necessari per presentar el concurs voluntari. L'empresa municipal té un endeutament bancari aproximat de 12 milions d'euros, a més d'un deute d'1,3 milions amb proveïdors i de 2 milions amb l'Ajuntament.
“És un pas natural que es produeixi aquest fet [el concurs de creditors], perquè quan es va presentar el preconcurs ja es considerava bastant probable arribar a aquest punt”, va manifestar el regidor d'Hisenda, Josep Solé (ERC). Segons va explicar el regidor, ara s'haurà d'esperar al nomenament de l'administrador concursal, que serà el que agafarà la direcció de l'empresa i determinarà les mesures correctores que s'hi aplicaran. “La intenció del govern és que es pugui donar continuïtat a l'empresa i no liquidar-la”, va defensar Solé, que es va mostrar esperançat que pugui ser així. “Si més no, es podrà determinar què es pot fer amb la societat anònima municipal”, va dir.
Congelar el pagament
El concurs de creditors voluntari és una figura a què s'acullen les empreses quan són insolvents o estan a punt de ser-ho, és a dir, quan no poden pagar els seus deutes. El concurs permet congelar el pagament dels crèdits i no implica la desaparició de l'empresa. En el concurs voluntari, el deutor manté la gestió de l'empresa, ja que conserva les facultats d'administració sobre el seu patrimoni, tot i que la gestió pot ser intervinguda per l'administrador concursal designat. A l'hora de fer els cobraments, es pagarà amb preferència els anomenats creditors amb privilegis: els treballadors de l'empresa, les administracions públiques i els deutors amb garanties reals, és a dir, la majoria dels bancs. Els últims a cobrar són els bancs que no tinguin garantia de cobrament, els proveïdors i els subministradors.
300.000 euros d'estalvi
Una de les mesures anunciades fa poques setmanes pel govern vilassarenc per intentar eixugar el deute és l'estalvi de 300.000 euros en el servei de neteja als equipaments educatius o al poliesportiu del municipi durant l'estiu, que és quan estan tancats. “Atesa la situació de l'Ajuntament, aquests diners, amb la despesa corrent, ens els gastarem tots”, va assegurar aleshores Solé. Aquesta reforma del servei de neteja es va aprovar en el ple del desembre. Vilassar de Mar
Sí que Pot, el PSC i C's es van abstenir per por que amb aquesta reducció quedin afectats el servei i les condicions laborals. Solé, però, va afirmar que les reformes no afectaran aquest servei. “Si fem un control correcte del servei, pot ser que millori. Això és objectiu i ho sabrem a curt o a mitjà termini i, si ens hem excedit, som a temps d'ampliar-lo”, va argumentar. D'altra banda, el grup Babord hi va votar en contra, ja que demanava que el primer trimestre del 2016 es fes una auditoria externa del servei. Solé va defensar que es realitzarà una auditoria interna amb controls periòdics d'aquest servei.
El mercat municipal
Segons l'actual consistori, una de les obres que més van fer pujar el deute contret per Vilassar de Mar va ser el nou mercat municipal, que inclou més d'un centenar d'aparcaments i una vintena de pisos. A més, també s'assenyalen tres projectes més anteriors a aquest: la promoció de pisos protegits de les Pinedes, la nau de la zona industrial i l'aparcament subterrani de la plaça Vicenç Casanovas.
LA XIFRA
LA FRASE
Un deute total de 37 milions
A banda de l'empresa municipal, la situació financera de Vilassar de Mar també afecta directament a l'Ajuntament. Tal com va anunciar el mateix equip de govern el setembre passat, es va posar en marxa un pla de xoc per assumir els 37,2 milions de deute que arrossega el consistori, dels quals 34 milions provenen de deute bancari. D'aquests milions, 21,5 vénen directament de l'Ajuntament, mentre que prop de 12,5 més són deute generat per la societat anònima municipal, empresa que a grans trets s'encarrega de dur a terme les obres que es fan al municipi maresmenc. Percentualment, aquestes xifres fan que el consistori vilassarenc tingués aleshores un endeutament d'aproximadament el 170%, quan el límit establert és el 110%. A més, per saber com es va arribar a aquesta situació, heretada del mandat anterior, es va encarregar una auditoria de l'empresa municipal. Altres mesures que es van engegar van ser l'eliminació del sou del gerent de l'empresa municipal –prop de 70.000 euros bruts anuals– i l'eliminació de les dietes que cobren els membres de govern que formen part del consell d'administració d'aquesta empresa. “Volem renegociar alguns serveis sense perjudicar la ciutadania”, va assegurar aleshores l'alcalde, Damià del Clot (ERC), que va definir l'estat de l'economia municipal com a “pitjor del previst”.