Administracions

Economia

La Generalitat deu 58 milions d'euros a ens locals de la regió

El govern té pendent de pagament, al juliol, 14,8 milions menys que el mes de març amb ajuntaments i consells comarcals

A Manresa i a Santa Margarida de Montbui deu més de 2 milions d'euros, l'import més elevat

El govern de la Generalitat deu als ajuntaments i consells comarcals de la Catalunya Central 58,7 milions d'euros. Segons xifres del Departament d'Economia del 4 de juliol, l'import pendent de pagament als ens locals és 14,8 milions inferior a finals de març, quan la xifra arribava a 73,5 milions. La reducció és important, ja que suposa un 25% menys en tres mesos. Els municipis on la Generalitat té més deute pendent són Manresa i Santa Margarida de Montbui. En tots dos casos, l'import és superior a dos milions d'euros. Mentre que el Consell Comarcal amb més diners pendents de cobrar és el del Bages. Els ens locals d'Osona, l'Anoia i el Bages lideren el rànquing de més factures impagades a la regió.

La Generalitat acaba de fer públic el deute reconegut amb ens locals en un document penjat a la seva pàgina web, que actualitza el que ja va publicar el mes de març. En aquest document, es pot comprovar que el govern deu a ajuntaments de la Catalunya Central més de 50 milions, davant els gairebé 65 de l'anterior trimestre. En el cas dels consells comarcals, la reducció ha estat inferior, ja que ha passat de 8,6 a 8,4 milions.

Si parem atenció a les xifres per municipis, veurem que el govern deu més d'un milió d'euros a nou municipis de la Catalunya Central. En concret, són Manresa, Santa Margarida de Montbui, Solsona, Vic, Igualada, Piera, Torelló, Manlleu i Vilanova del Camí. L'import més elevat és el de Manresa, tot i que al març era Montbui qui tenia més factures pendents de pagament. A més, a la regió hi ha vint poblacions més on el deute és superior a mig milió d'euros, entre les quals, per exemple, hi ha Moià i Berga, capitals de comarca. Però també Sant Fruitós de Bages, Navàs o el Bruc. La majoria de municipis –més d'un centenar– tenen pendents de cobrar imports entre els 100.000 i els 500.000 euros. I, finalment, hi ha una quarantena d'ajuntaments petits als quals el govern deu menys de 100.000 euros. Perafita, Gliscareny, Sant Agustí de Lluçanès o Tavertet estan a la cua pel que fa a la quantitat de diners que la Generalitat de Catalunya els deu.

Si sumem les xifres per comarques, els ajuntaments i els consells comarcals de l'Anoia, el Bages i Osona tenen pendents més de 15 milions, en tots tres casos. L'import més petit, de 2,2 milions, és el del Moianès, comarca de nova creació i de municipis petits. La Generalitat té deute zero amb el Consell Comarcal en aquest cas. Al Berguedà, falten per pagar factures per valor de 7,1 milions i al Solsonès per valor de 3 milions d'euros.

LES DATES

4.7.2016
La Generalitat
ha fet públiques les últimes dades del deute reconegut amb els ens locals catalans.
22.3.2016
El govern
ja va fer públiques unes dades, que ara s'han actualitzat i que redueixen el deute.

Les diputacions avancen 11 milions

L'actualització d'aquest deute reconegut per la Generalitat amb ajuntaments i consells comarcals s'ha fet amb dades de finals de juny i principis de juliol, tot i que s'han fet públiques a través de la plana web del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda aquesta setmana.

La publicació de les dades coincideix temporalment amb el conveni que Generalitat i diputacions van signar l'11 de juliol passat per poder avançar part d'aquest deute als ens locals. El conveni signat ha de servir perquè les diputacions abonin factures pendents del fons de cooperació i el Puosc. En total, a tot Catalunya l'acord preveu avançar 87 milions d'euros que les diputacions han d'injectar a ajuntaments i consells comarcals. D'aquests, onze milions corresponen a les sis comarques centrals, tal com va avançar aquest diari el 18 de juliol passat.

L'acord amb les diputacions és posterior a les dades fetes públiques ara per la Generalitat, cosa que fa pensar que la reducció del deute encara serà més important el trimestre vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.