medi ambient
neteja
Greenpeace protagonitza una neteja voluntària als Aiguamolls de l'Empordà
Uns trenta voluntaris, guiats per tècnics del Parc Natural, han netejat l'àrea de la reserva natural integral de les Llaunes i la platja de Can Comes
Un grup d'una trentena de voluntaris, mobilitzats a iniciativa de l'entitat Greenpeace Catalunya, ha participat aquest cap de setmana passat en una operació de neteja als Aiguamolls de l'Empordà. L'actuació va tenir lloc a la zona de la reserva natural integral (RNI) de les Llaunes, i més concretament a la platja de Can Comes, al terme municipal de Castelló d'Empúries. En un sector d'uns 1.800 metres de llarg i uns 150 d'amplada, l'actuació dels voluntaris va permetre recollir prop de 300 quilos de deixalles, una quantitat que Josep Espigulé, tècnic d'educació ambiental i ús públic del parc, considera molt rellevant tenint en compte que es tracta d'una àrea petita, però sensible i d'alt interès mediambiental. Aquest sector havia estat escollit precisament en concertació amb els responsables del Parc Natural per la necessitat d'actuar-hi.
Espigulé explica que la major part del material que es va retirar són plàstics, testos, cordes, restes de xarxes i brutícia diversa. Part d'aquesta brutícia, explica el tècnic, arriba pels rius (per gent que encara hi llença escombraries), s'acumula al litoral i torna a ser rebutjada i escampada pel mar a les dunes quan hi ha llevantades. Els plàstics, cordes i cordills sintètics són els més perjudicials per a la fauna: els ocells que nien a la zona tenen tendència a agafar aquests elements per construir el niu, i s'han detectat diversos casos d'ocells que queden atrapats, que s'estrangulen o perden potes entortolligant-se amb aquest material, especialment a la zona de duna i preduna, on es va actuar aquest cap de setmana passat.
Incivisme
Un altre factor que explica l'acumulació de deixalles en aquest sector és el mal comportament d'alguns usuaris de les platges. Tot i que a l'espai de la reserva natural integral s'hi prohibeix qualsevol accés, fins i tot a peu, a la part de la platja només s'hi prohibeix totalment l'accés de l'1 d'abril al 30 de juny. La resta de l'any, i particularment a l'estiu, la platja és freqüentada. “Part de les persones que freqüenten aquesta platja es comporten adequadament i s'emporten les deixalles que generen, però també hi ha usuaris incivilitzats que no respecten l'alt valor mediambiental de la zona”, lamenta el tècnic, que també explica que no poden controlar les 24 hores l'accés a la reserva natural integral, motiu pel qual alguns s'atreveixen a entrar de nit en aquesta àrea restringida.