Monistrol confirma que l'aigua està contaminada
El consistori i responsables de Sorea, la companyia subministradora de l'aigua potable al municipi, van donar explicacions ahir davant uns 300 veïns, indignats per la “falta de respostes”
L'Ajuntament de Monistrol de Montserrat va confirmar ahir que l'aigua està contaminada i no és potable. Ho va fer davant uns 300 veïns en una reunió convocada exprés per aclarir la situació. L'alcalde, Joan Miquel, va explicar que part dels resultats de les anàlisis que s'havien realitzat de l'aigua que abasteix el municipi demostraven que s'havia produït una contaminació d'aquesta amb hidrocarburs, de manera que la recomanació de no beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta que es va comunicar diumenge es convertia en una “obligació”.
La regidora de Medi Ambient, Carme Pineda, va assegurar davant dels veïns que “les concentracions detectades són ínfimes, però ens veiem obligats a prohibir el consum per boca com a mesura de prevenció”. Segons Pineda, no hi ha una normativa específica que marqui el límit de la presència d'aquest agent contaminant a l'aigua, però han estat els resultats de les proves olfactives que han realitzat els experts les que han determinat que, de moment, l'aigua de Monistrol no és potable.
Al costat de l'alcalde i la regidora també hi havia dos responsables de l'empresa Sorea, encarregada del subministrament de l'aigua al poble i a les urbanitzacions properes, que van afirmar que encara es desconeix la causa del vessament que hauria contaminat l'aigua perquè falta una part dels resultats. Segons un dels tècnics, la companyia fa proves periòdiques a l'aigua per determinar-ne la qualitat: “No va ser fins diumenge que un veí ens va avisar i, un cop comprovat que l'aigua feia olor de gasoil, ràpidament vam avisar l'alcalde perquè recomanés a la població no consumir aigua domèstica fins que se sabés què havia passat”.
Els centenars de veïns que escoltaven les explicacions dels experts, però, tenien molts dubtes i estaven preocupats. Alguns asseguraven que ja des de dimecres havien apreciat mal gust a l'aigua i pudor de carburant. Miquel va obrir torn de preguntes un cop explicats els fets i va remarcar que “cal esperar a tenir els resultats complets, però de moment la solució que tenim és confiar que l'aigua es vagi netejant per si sola”.
L'ambient entre els assistents es va anar caldejant a mesura que alguns d'ells feien preguntes i ni els membres del consistori ni els responsables de Sorea els tranquil·litzaven amb les seves respostes. Fins i tot n'hi va haver algun que va abandonar la sala després d'intervenir, deixant l'alcalde amb la paraula a la boca.
La majoria volien saber quina és la causa de la contaminació, com els pot afectar dutxant-se o rentant els plats amb aigua de l'aixeta, què passarà si les proves que es facin diàriament demostren que els nivells de carburant no han desaparegut, o quina repercussió tindrà aquesta situació a la seva factura de l'aigua. Una de les propostes dels veïns va ser buidar completament els dipòsits, que ara emmagatzemen aigua contaminada i la distribueixen arreu del municipi, i omplir-los de nou amb aigua nova. El consistori, però, va admetre que no té un protocol explícit per situacions d'urgència com aquesta.
A partir d'avui s'instal·laran dos camions cisterna al poble de 24.000 litres cadascun per tal que els veïns puguin omplir garrafes. Mentrestant, es continuaran fent proves a l'aigua per saber com evoluciona la presència d'elements contaminants.
LES FRASES
Pels veïns, tot ve de la fuita de la caldera del pavelló
La caldera de combustió que escalfa el pavelló esportiu de Monistrol va tenir una fuita de carburant el dimecres de la setmana passada. El gasoil va sortir a través d'una esquerda de la caldera, va discórrer per una via asfaltada uns 30 metres i es va escolar per un desguàs, anant a parar en un torrent que recull aigües fluvials. Molts dels veïns ahir presents estaven convençuts que aquesta incidència podria ser la causa de la contaminació de l'aigua.
Inicialment, l'alcalde i la regidora de Medi Ambient ho van negar, assegurant que havien investigat la filtració i l'havien descartada com a possible causa, perquè era “complicat” que la quantitat de carburant vessada hagués anat a parar a l'aqüífer que hi ha sota la Font Gran i on es fa la captació de l'aigua que després es potabilitza i s'envia a uns dipòsits que hi ha més amunt del poble, al cremallera. Però davant la insistència del públic, els dos responsables polítics presents van dir que ho continuarien investigant “per no deixar cap hipòtesi oberta”.