Medi ambient

Els Naturalistes al·leguen contra el pla de sequera

Critiquen, entre altres coses, que es redueixin els cabals de manteniment de les conques de manera arbitrària

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha presentat al·legacions al pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual de sequera (PES) de la Generalitat de Catalunya i que està en període d'informació pública en considerar que el document redueix encara més “els cabals de manteniment de manera arbitrària”. Les al·legacions també fan referència, entre d'altres, als criteris per definir els llindars del Ter Llobregat, l'impacte econòmic o que la comissió interdepartamental de la sequera no disposa de representants de l'àmbit ambiental.

Segons l'ANG, el pla “incompleix clarament” la llei del Ter del 1959, en què “es deixa molt clar que primer són els usos propis de la conca”. També critica que el PES no concreta “quin cabal del Ter i quin del Llobregat s'utilitzaran per a l'abastament en cas de sequera.

En el cas de la Muga, l'ANG considera que “torna a tenir un tracte diferencial pitjor que el de la resta de conques internes” perquè “eleva els llindars d'alerta”. De manera, que “s'aplicaran cabals de manteniment més baixos abans que en altres conques.

Pel que fa a les aigües subterrànies, l'ANG considera “llastimosa” la situació dels aqüífers i alerta que de 40 masses d'aigua subterrànies en condicions de normalitat hidrològica, deu estan en males condicions i critica que la major part d'aquestes masses encara “no disposin de plans d'explotació”.

LA DATA

03.10.16
Dia
en què finalitza el període d'informació pública del PES, fins al qual es poden presentar al·legacions.

LA FRASE

Aquest pla incompleix clarament la llei del Ter del 1959, en què es deixa clar que primer són els usos propis de la conca
ANG

Les reserves dels pantans, al 51%

Les reserves d'aigua dels embassaments de les conques de la Muga i del Ter estan al 51% de la seva capacitat; dos punts per sota que fa deu dies. Concretament, i segons dades registrades ahir a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Susqueda està al 58% de la seva capacitat; Sau, al 47,5%, i Darnius-Boadella, al 35,7%. Les xifres són molt inferiors a les d'un any enrere, quan, per exemple, l'embassament de Susqueda estava al 80,3%; Sau, al 59%, i Darnius, al 54%. Pel que fa a Catalunya, les reserves estan al 56%, una xifra que està per sobre de la mitjana gironina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.