Medi ambient

medi ambient

plagues

Fumigaran prop de 3.000 hectàrees de boscos gironins contra la processionària

S'utilitza un producte biològic i es tractaran fins a catorze municipis de la demarcació, sobretot a la Garrotxa, l'Alt Empordà i la Cerdanya

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) començarà aquesta setmana el tractament de prop de 3.000 hectàrees (ha) de boscos gironins afectats per la processionària del pi. Concretament, s'actuarà en un total de catorze termes municipals de les comarques de la Cerdanya, la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Ripollès, que formen part de les zones més afectades de Catalunya, amb l'objectiu de disminuir el nombre de poblacions afectades per aquesta plaga. L'Alt Empordà és una de les comarques més afectades per aquesta eruga, especialment la població de Cabanelles, on 600 ha rebran tractament aeri dins aquest municipi i 700 ha més repartides entre els municipis de Viladamat, Ventalló, Albons, la Tallada d'Empordà o Garrigoles. A la Garrotxa, i més concretament a la Vall de Bianya, rebran tractament un total de 1.000 ha. Al Ripollès, les Lloses és el municipi on està situada la superfície a tractar i, a la Cerdanya, es fumigaran un total de 500 ha dels termes municipals de Llívia, Prats i Sansor, Urús, Bolvir i Ger.

La processionària del pi, que a més d'ocasionar danys a extensions importants de boscos de pi provoca urticària i al·lèrgies a les persones, ha anat augmentant els darrers anys a conseqüència de la seva poca mortaldat pels hiverns i tardors temperats. La fumigació, que es considera el mètode més efectiu per combatre la processionària, es farà amb un producte biològic, que és compatible amb l'agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, segons el DARP. A més, la normativa referent als tractaments aeris prohibeix que aquests es facin a menys de 100 metres de zones habitades. El tractament, que s'ha de fer a principis de tardor perquè és quan hi ha els primers estadis de desenvolupament de les erugues, s'ha fet tenint en compte el grau d'afectació de l'any passat, la reiteració de les afectacions o l'impacte paisatgístic, entre altres factors.

L'hivern passat els danys de la processionària a Catalunya van ser considerables. De les 725.000 ha de diferents espècies de pins, unes 150.000 estaven afectades.

LA XIFRA

1.000
hectàrees
seran tractades al municipi de la Vall de Bianya, i 1.200 més, en diferents municipis de l'Alt Empordà.

LA DATA

26.09.16
Dia
que comença la campanya de fumigació arreu de Catalunya, que s'allargarà fins a finals d'octubre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.