Medi ambient

Ampliació sense llicència d'una pedrera de Sallent

La CUP destapa que la instal·lació ha crescut més d'un 100% sense el permís municipal

L'alcalde diu que l'empresa té l'autorització del govern, però admet que s'ha ampliat abans que s'hagi pogut aprovar el pla especial

L'empresa té els permisos del govern, però no els del consistori

La CUP de Sallent –a l'oposició amb dos regidors– va destapar ahir que la pedrera Busqueta “ha ampliat la seva superfície d'explotació més d'un 100%” sense disposar del permís municipal necessari. A més, afirma la formació, “a hores d'ara continua realitzant la seva activitat com si no hagués passat res”.

La instal·lació en qüestió és la pedrera Busqueta RA 2788, propietat de l'empresa Àrids Solestany SA. Està situada al paratge de Sant Antoni de Sallent, molt a prop del barri de la Rampinya. Segons el POUM, l'ampliació trepitja terrenys declarats agrícoles i no urbanitzables. Per tant, “no hi ha possibilitat de fer-hi cap tipus d'activitat extractiva sense l'aprovació prèvia d'un pla especial urbanístic”, diuen els cupaires.

Consultat sobre aquesta qüestió, l'alcalde de Sallent, David Saldoni, va recordar ahir que les autoritzacions de les pedreres depenen de diversos departaments de la Generalitat –com ara Medi Ambient, Patrimoni o Mines– i que l'empresa en qüestió “té tots els permisos de la Generalitat per poder fer l'activitat i per poder ampliar la instal·lació; és a dir, que aquesta activitat es pot fer en aquest lloc”. També va assenyalar que quan el projecte per ampliar la pedrera va estar en exposició pública no va rebre cap al·legació.

No obstant això, va reconèixer que la llei d'urbanisme obliga a adequar les autoritzacions a la realitat urbanística de cada municipi i que per obtenir la llicència municipal l'empresa necessita realitzar un pla especial que en aquests moments encara s'està tramitant. Per tant, va admetre que la instal·lació s'havia ampliat sense disposar del corresponent permís municipal.

Nou mesos

Segons els documents als quals ha tingut accés la CUP i que aquest diari ha pogut consultar, l'empresa va demanar l'ampliació de l'explotació el 16 de setembre del 2015, però l'Ajuntament “va tardar nou mesos” a respondre a la societat que la via per poder obtenir la llicència era la redacció d'un pla especial. Va ser el 10 de juny d'enguany i va ser quan el consistori els va suspendre la llicència d'activitat en espera del document sol·licitat. En aquells moments, “l'ampliació ja havia estat efectiva i aquesta estava a ple rendiment”, afirmen els cupaires.

Per la CUP, “és un cas molt greu d'incompetència política, que ha permès i continua permetent que una activitat potencialment perjudicial per al medi ambient, com és el cas d'una pedrera a cel obert, es realitzi sense les llicències municipals pertinents i sense ajustar-se a la normativa urbanística municipal”. I critica que “es trigui nou mesos a resoldre un cas així; no s'entén de cap manera que l'empresa continuï amb la seva activitat en la zona d'ampliació de la pedrera”.

Accions judicials

La CUP també ha volgut fer públic que en els plens de juliol i setembre la formació ja va demanar explicacions a l'equip de govern –de CDC i PSC– sobre aquest tema, “però es van negar a donar-nos cap tipus de resposta al·legant que estaven fent consultes tècniques”, afirmen. Arribats a aquest punt, diuen, “estem estudiant possibles accions judicials a emprendre en un cas tan greu com aquest”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.