Infraestructures i serveis

Medi ambient

La planta de residus de Sant Jaume s'obrirà el 2018 i serà més petita

La Generalitat, el Consell Comarcal de la Garrotxa i l'Ajuntament oficialitzen que es farà a Politger

Tindrà una estructura modular i costarà 14 milions d'euros

La planta de triatge de Sant Jaume de Llierca es farà al polígon industrial Politger sud, serà més compacta i, amb un cost de 14 milions d'euros, entrarà en funcionament l'any 2018, donarà servei a la Garrotxa i al Pla de l'Estany i tindrà capacitat per tractar 25.000 tones de residus a l'any. Els detalls tècnics els van avançar ahir a Olot el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona; el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i l'alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, després d'oficialitzar l'acord a tres bandes que preveu el canvi d'ubicació de Can Coma de Baix a Politger –a tocar de la Casica i a uns 100 metres del Fluvià–. Aquest acord s'està concretant tècnicament i passant a paper en espera que el signin totes les parts. Inclou el desistiment per part del consistori del recurs contenciós contra el pla especial que preveia la planta a can Comas i que ha estat objecte de polèmica durant els últims cinc anys.

Josep Maria Tost va justificar la necessitat de la nova planta en el fet que les més properes de Pedret i Marzà i Orís no tenen prou capacitat per engolir els residus del triatge de la Garrotxa i del Pla de l'Estany. A més, va remarcar que serà una planta innovadora i evolutiva –la quarta d'aquest tipus al país–, ja que serà més compacta i ocuparà menys espai i tindrà una estructura de mòduls. Això permetrà, qual calgui, adaptar-la a la transició cap al nou model de gestió dels residus de Catalunya que ha d'incrementar el percentatge de reciclatge del 40% actual al 60%.

Finalment, i a instàncies de Joan Espona, Tost va afirmar que qualsevol millora en el sistema de reciclatge –ni la recollida porta a porta– no eliminarà mai la fracció resta.

L'alcalde va destacar el consens de totes les parts aconseguit, es va manifestar satisfet perquè la planta es fa en sòl industrial consolidat i va alertar que no seran simples espectadors en el procés de construcció de la planta. Joan Espona va animar a agilitzar aquest procés.

LA FRASE

L'Ajuntament no té competències en la planta de triatge, però sí eines per controlar que es faci bé
Jordi Cargol
Alcalde de sant Jaume de Llierca

Un projecte amb molta oposició veïnal

La planta ha tingut sempre una forta contestació veïnal. L'associació No a la Planta de Triatge sempre ha dit que no la volia, ni tampoc enlloc de la comarca. L'entitat –que va recollir 1.360 firmes en contra de la construcció de la planta a can Coma de Baix i que ha fet una consulta –214 de 841 habitants de més de 16 anys– considera que el nou emplaçament és massa a la vora del riu. Joan Espona ha sentenciat que amb la nova ubicació no hi ha vencedors ni perdedors, sinó una millora en la gestió dels residus de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.