Les mercaderies demanen més pista

Ibertour, de Vilobí, és la primera empresa que aprofita el nou punt d'inspecció fronterera de l'aeroport per fixar-hi un avió per a mercaderies i potenciar el transport aeri des de Girona, un dels grans objectius de futur per a les instal·lacions

El punt d'ins­pecció fron­te­rera és una infra­es­truc­tura que havia estat dema­nada rei­te­ra­da­ment per les ins­ti­tu­ci­ons i el sec­tor econòmic gironí per poten­ciar el trans­port de mer­ca­de­ries des de l'aero­port, de manera que els empre­sa­ris giro­nins tin­guin més faci­li­tats en aquest camp. A més, aquest PIF està pre­pa­rat per a l'anàlisi d'ali­ments, fet que li dóna més pos­si­bi­li­tats, ja que una bona part de les mer­ca­de­ries que reque­rei­xen el trans­port aeri són d'aquest sec­tor.

Tot i que es va estre­nar el mes de setem­bre, està cos­tant d'arren­car, i fins i tot el secre­tari per a la Mobi­li­tat de la Gene­ra­li­tat, Manel Nadal, va fer referència a aquest tema en un acte recent al mateix aero­port, en què va ins­tar el sec­tor econòmic gironí a fer ús de la nova infra­es­truc­tura, un cop ja està en marxa.

Per ara, els pri­mers a apos­tar-hi deci­di­da­ment són l'empresa Iber­tour, amb seu a Vilobí, que ja dis­po­sen d'un avió a l'aero­port de Girona des­ti­nat al trans­port de mer­ca­de­ries, en règim de lísing per a sis mesos. Es tracta del model Metro III Heavy, un avió ràpid amb capa­ci­tat de fins a 1.900 qui­los de càrrega i que a més per­met por­tar fins a dinou viat­gers, si bé l'espai des­ti­nat a pas­satge es pot reduir en funció de les neces­si­tats. Miguel Ortega, gerent d'Iber­tour, ha expli­cat que si bé no són molts qui­los de càrrega, les carac­terísti­ques de l'avió per­me­ten fer més viat­ges, i la volun­tat de l'empresa és fer-se un lloc a l'aero­port gironí en aquest mer­cat: «El trans­port de càrrega cos­tarà d'arren­car, com qual­se­vol negoci nou, però l'impor­tant és que hi ha mer­cat i mol­tes pos­si­bi­li­tats», ha dit Ortega. De fet, Iber­tour ja fun­ci­ona des de fa uns anys a Vilobí com a escola de pilots, i també per a ser­veis espe­ci­als.

De moment, bolets

Per ara l'avió està fent una ruta amb sis vols set­ma­nals a Tabarka, Tunísia, per car­re­gar bolets per a l'empresa Bages Car­gol SL, de Fono­llosa, al Bages, en ton­ga­des de 1.500 qui­los, de manera que es por­ten cap a 9.000 qui­los a la set­mana. De moment l'experiència està sent molt posi­tiva, i Ortega ha defi­nit el de Girona com «un aero­port de gestió molt àgil, per exem­ple pel que fa a la tra­mi­tació, i que està molt ben pre­pa­rat per moure més mer­ca­de­ries». En aquest sen­tit, la volun­tat d'Iber­tour és arri­bar a com­prar un avió i ampliar la car­tera de cli­ents: «Hi ha cli­ents de Girona que han d'anar a por­tar les mer­ca­de­ries a Vitòria o Ams­ter­dam, i ara amb el PIF tenim la pos­si­bi­li­tat de fer-ho des d'aquí, i cre­iem que s'apro­fi­tarà.»

Ter­mi­nal de mer­ca­de­ries

El trànsit de mer­ca­de­ries a l'aero­port de Girona havia anat bai­xant els últims anys fins a regis­trar dades molt bai­xes els últims mesos, com ara el setem­bre, quan no es va arri­bar ni als mil qui­los. Amb l'estrena del PIF s'espera que per començar s'inver­teixi la tendència, i que a la llarga acabi sent també un aero­port impor­tant en aquest sec­tor. De fet, la cate­go­ria II/III del sis­tema ILS, que AENA també va posar en marxa recent­ment i que per­met l'ater­ratge en con­di­ci­ons mete­o­rològiques adver­ses, aju­darà encara més a fer que els ope­ra­dors i les empre­ses es fixin en l'aero­port gironí per a les seves ope­ra­ci­ons. El pla direc­tor de l'aero­port també pre­veu la cons­trucció d'una ter­mi­nal per a mer­ca­de­ries, al cos­tat del PIF, per emma­gat­ze­mar mate­rial i ofe­rir més pos­si­bi­li­tats a les empre­ses. Tot i això, des d'AENA van expli­car ahir que és una obra que si bé està pre­vista, encara no té data, perquè pri­mer es vol com­pro­var com fun­ci­ona el PIF i l'evo­lució que va seguint durant els pro­pers mesos, així com quin èxit té entre les empre­ses giro­ni­nes i els ope­ra­dors de trans­port aeri de mer­ca­de­ries.

Un altre dels pro­jec­tes que hi ha pen­dents és el de la nova torre de con­trol, que se situarà a l'altre cos­tat de la pista. Aquest pro­jecte, però, està encara en fase d'estudi per part d'Avi­ació Civil.

La Cambra negocia amb diverses empreses

La Cambra de Comerç està negociant amb diverses empreses perquè vinguin a l'aeroport de Girona, i així es vagi emplenant d'activitat el PIF. «Ara n'estem parlant i hi ha moltes possibilitats obertes, per tant això demostra que estem treballant, que hi ha interès i que el tema es va movent», va explicar ahir el seu president, Domènec Espadalé. El president de la Cambra espera que en pocs mesos tot plegat pugui estar més definit, però de moment ha assegurat que les negociacions van per bon camí, i que també es vol anar fent publicitat sobre les noves possibilitats que ofereix l'aeroport en aquest sentit. Entre les empreses amb qui s'ha parlat hi ha Ibertour mateix o una d'holandesa, si bé Espadalé creu que hi ha prou mercat perquè diverses empreses s'hi impliquin i ofereixin serveis. La qualitat i el preu del servei que s'ofereixin a l'aeroport ha de ser la clau, segons Espadalé, per a l'èxit de tot aquest procés, i perquè les empreses i les de serveis aeris trobin atractiu entrar a funcionar a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.