Infraestructures i serveis

trànsit

protesta

Tallen la C-17 per exigir millores que posin fi als accidents

Unes cinc-centes persones, convocades per una nova plataforma, reclamen a la Generalitat que faci obres per garantir més seguretat a la via, que consideren oblidada

Mentre es fa la protesta es registra un altre accident

Unes cinc-centes persones provinents de diverses poblacions del Vallès Oriental i Osona van tallar ahir durant deu minuts la carretera C-17 al punt quilomètric 40 en sentit nord cap a Vic per exigir a la Generalitat que hi faci millores per evitar l'alt índex de sinistralitat. Aquesta era la primera convocatòria de la plataforma Stop Accidents a la C-17, creada a principis de mes arran de l'accident que va acabar amb la mort de la veïna de Manlleu de 29 anys Marta Vilaró, en caure-li una roca de grans dimensions i 50 quilos al punt quilomètric 38,5.

“Agafar la C-17 és una ruleta russa”, explicava ahir Eduard Folch, president de la plataforma que està en procés de legalització i que té unes 9.500 adhesions, a la vegada que exigia la protecció immediata dels dos trams de la via entre la Garriga i Centelles per evitar despreniments–ara tot just es comencen a posar malles de seguretat en algun tram–, un millora de l'asfaltatge, el drenatge i la senyalització i que s'executin abans del 2025 projectes de construcció de túnels fets durant l'època del govern tripartit. Per Folch, i com recollia el manifest que va llegir, “la C-17 és un eix vertebrador de Catalunya i no una carretera local” i per això va tornar a exigir als alcaldes de la zona –alguns d'ells presents–, el Consell Comarcal, la Diputació i parlamentaris que facin pinya per fer possibles aquestes millores. Els integrants de la plataforma advertien que les protestes aniran a més si no tenen resposta de l'administració i acusaven el Departament d'Interior de “falta de sensibilitat” per les constants traves, arrencades de pancartes i canvis de plans. L'acte es va pensar com a homenatge a la darrera víctima al lloc que va passar l'accident, al quilòmetre 38,5 a Tagamanent però els ho van prohibir perquè era perillós, després els van proposar fer la manifestació pels vials interiors i finalment els van deixar deu minuts per tallar la via a Aiguafreda.

A les retencions provocades pel tall s'hi van afegir les que va provocar un accident amb tres vehicles implicats i quatre persones amb ferides lleus, segons el Servei d'Emergències de Catalunya (SEM), al punt quilomètric 34 en el mateix sentit de la marxa, però a l'altura del Figaró que va provocar deu quilòmetres de cua.

LA FRASE

Agafar la C-17 és com una ruleta russa i fer-hi millores és un problema de país i no de carretera local
Eduard Folch
PRESIDENT DE LA PLATAFORMA STOP ACCIDENTS A LA C-17

LA DATA

29.9.2016
va morir
Marta Vilaró, de 29 anys, en caure-li a sobre una roca de 50 quilos a la C-17, a Tagamanent

Possible denúncia a la Generalitat

La família de la darrera víctima mortal també va assistir ahir a la concentració i tall de protesta, però la comitiva es va haver de desplaçar un quilòmetre i mig a peu, passant pel costat del cotxes aturats, fins a arribar al punt exacte del succés amb la intenció de deixar un ram de flors en el seu record. El pare de la noia, Joan Vilaró, lamentava que no es comencessin a posar les malles per evitar despreniments fins que va passar el tràgic accident, i l'advocat de la família, Josep Tarradellas, va assegurar que s'està investigant l'accident i no descarten denunciar la Generalitat per la via penal en considerar que és la responsable patrimonial de la carretera i ja se l'havia avisat moltes vegades des del territori del risc de despreniments sense que hagués actuat.

La plataforma Stop Accidents a la C-17 va tenir el suport d'entitats dels municipis propers, els sindicats UGT i CCOO i membres de la plataforma ciutadana No Més Morts a la C-55, que també reclama el desdoblament d'aquesta via, una altra del país que registra una alta sinistralitat. La plataforma Stop Accidents a la C-17 està recopilant dades sobre el nombre, tipologia i causes dels accidents que s'hi han produït els darrers anys, la detecció dels punts negres i les actuacions fetes a la via, entre d'altres. Només el 2014, hi va haver un total de 34 accidents a la C-17, segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia