Les set àrees residencials promogudes per la Generalitat, en via morta
Cap de les ARE previstes pel govern abans de l'inici de la crisi s'ha tirat endavant
Manresa i Igualada ja hi han renunciat i Vic també ho demana
Cap de les onze àrees residencials estratègiques que la Generalitat va promoure el 2008 a la regió central ha prosperat. El llavors Departament de Política Territorial va proposar als municipis aquestes àrees de creixement on com a mínim la meitat dels habitatges havien de ser de protecció. Però el projecte va topar amb la crisi econòmica.
En el cas de la Catalunya Central, inicialment se'n preveien onze, que després es van reduir a set. En la previsió inicial –en què per exemple s'hi incloïen Manlleu o Berga, que s'hi van oposar– s'havien previst més de 10.000 habitatges als nous eixamples plantejats. D'aquests, Manresa i Igualada ja hi han renunciat formalment. I a Vic –on n'hi havia dues de previstes, amb 2.800 habitatges– ja han demanat també que es desclassifiquin. L'Ajuntament es vol quedar amb una zona de creixement molt menor, de 800 habitatges, segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, que hi afegeix que és un projecte “d'un altre temps” que no dóna resposta a les necessitats del municipi. Està pendent d'aprovació de la Generalitat.
També es van plantejar àrees residencials estratègiques a Sant Joan de Vilatorrada, Santa Margarida de Montbui i Solsona, on tampoc han prosperat. Només a Montbui encara tenen previst mantenir l'ARE en el POUM. L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, també assegura que ara les ARE “no tenen gaire sentit” i que el municipi creu que ha de ser la Generalitat qui ho anul·li. A Solsona, en el sector on estava previst desenvolupar-la, s'ha urbanitzat un petit carrer per poder-hi instal·lar la futura nova escola El Vinyet.