Reg controlat per internet per estalviar un 20% d'aigua
Més de 40 finques fan servir un sistema informàtic que planifica automàticament i a distància les necessitats, tenint en compte la previsió meteorològica
L'IRTA, que l'ha testat al Mas Badia, l'avala
Les cooperatives fructícoles de Girona fa anys que estudien l'adaptació al canvi climàtic, preveient la reducció dels recursos hídrics i l'augment de les temperatures, que imposen actuacions al sector agrari. Un dels últims avenços és la implantació entre els fructicultors del sistema de programació de reg a nivell de parcel·la Giroreg, basat en les mesures del contingut d'aigua en el sòl, i gestionat amb el criteri de l'internet de les coses. Possibilita estalvis superiors a un 20% d'aigua, sense que en resulti afectada la producció, tant en quantitat com en qualitat de la fruita.
El sistema implantat i en continu creixement en 42 finques de fruiters, consisteix en el mesurament sistemàtic de les condicions del terreny, que es transmet a través de la xarxa GPRS als servidors virtuals d'un sistema anomenat Aquafruit. La tecnologia recull les dades i les integra amb la previsió meteorològica dels set dies següents. El resultat dels càlculs permet planificar la programació de regs de les finques pilot d'acord amb les dades de les sondes instal·lades. Pel que fa a la resta de camps, encara que no disposin de sondes de mesurament, també es poden aplicar els paràmetres de reg de les que estan sota control. En alguns casos, aquest sistema expert programa automàticament el programador de la finca fructícola, sense que calgui la intervenció de l'agricultor.
Xarxes contra pedra i sol
Després dels treballs d'experimentació i desenvolupament al centre d'experimentació IRTA Mas Badia, el sector productor de fruita dolça de les comarques gironines s'adapta a l'augment de la radiació solar a l'estiu col·locant un tipus de xarxes antipedra, que, a més de reduir l'impacte de les pedregades sobre la collita, mitiga considerablement els danys a la fruita que ocasionen les elevades radiacions solars sobre les pomes. Actualment, es calcula que el 50% de la superfície de producció de poma de la IGP Poma de Girona està sota xarxes protectores.