Medi ambient

Medi ambient

El Priorat i la Terra Alta, les comarques que millor reciclen

Al Camp, el reciclatge va caure, l'any 2015, 2,5 punts i s'allunya de la mitjana catalana els primers El municipi que millor separa els residus al Camp de Tarragona és Bellmunt del Priorat, i a l'Ebre és Miravet

La lleugera recuperació econòmica i del turisme es va traduir l'any passat en un increment en la generació de residus a la demarcació. En el conjunt del Camp es van generar 343.592 tones de residus municipals, un 0,57% més que l'any 2014, i a l'Ebre s'hi van registrar 88.071 tones, un 0,95% més que l'any anterior. Per contra, la recollida selectiva “s'ha relaxat” al territori, tal com va afirmar el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, en la presentació del balanç anual. Així, el percentatge de reciclatge al Camp de Tarragona va ser del 34,42%, 2,5 punts inferior al 2014, i per sota de la mitjana catalana (38,93%). A les Terres de l'Ebre, la disminució ha estat lleugera (0,3 punts) i es mantenen amb un 45,64% de reciclatge, per sobre de la mitjana del país.

La comarca que genera més residus per càpita és el Baix Penedès, amb una ràtio d'1,74 kg/hab./dia, i les que millor reciclen són la Terra Alta, amb 0,93 kg/hab./dia, i el Priorat, amb 1,20 kg/hab./dia, tenint en compte que la mitjana de tot Catalunya és d'1,35.

Tot i les campanyes de conscienciació realitzades, Josep Maria Tost considera que cal més implicació des del món local: “La clau perquè el reciclatge sigui un èxit és treballar braç a braç amb els ajuntaments perquè cal millorar aquestes xifres.” Tost va posar com a exemple els municipis de Miravet i Bellmunt del Priorat, que registren els percentatges més alts de recollida selectiva, amb un 67,4% i un 66,63%, respectivament.

Menys reciclatge

La separació de residus en els dos territoris baixa respecte del 2014. Pel que fa a la recollida selectiva neta, que mesura els residus separats un cop descomptats els impropis, el percentatge s'ha situat en el 27,78% –la mitjana a Catalunya és del 30%–. A les Terres de l'Ebre, la recollida selectiva neta ha estat del 34,29%. En aquest territori durant el 2015 es van recollir unes 88.000 tones de residus municipals, un 0,95% més que l'any anterior. Així, la recollida per càpita, amb un 1,32 kg/hab./dia, se situa lleugerament per sota de la mitjana catalana. La comarca que més recicla és la Terra Alta, i la que menys, el Baix Ebre.

Pel que fa al global de Catalunya, l'any 2015 es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, dels quals se'n van recollir selectivament el 39%, és a dir, 1,4 milions de tones –suposa un 3,7% d'increment respecte del 2014.

LA XIFRA

34,42%
de residus
es van reciclar al Camp, per sota de la mitjana catalana, que és del 38,93%.

LA FRASE

La clau de l'èxit del reciclatge és treballar braç a braç amb els ajuntaments
Josep Maria Tost
director de l'agència de residus de catalunya

LA DATA

2020
Any
en què la Unió Europea sancionarà els estats membres que no arribin al 50% de reciclatge de residus.

La brossa no pot ser anònima

El director de l'ARC, Josep Maria Tost, va anunciar que, com passa en països europeus, la nova llei catalana permetrà anar cap a models més eficients de recollida selectiva: “La brossa ha de deixar de ser anònima”, va sentenciar Tost. Per aquesta raó el director va insistir que, després d'un llarg període des de la llei del 1993 –amb la qual van implantar-se les cinc fraccions–, ara toca fer un pas més enllà. Per fer-ho possible, es promourà la instal·lació de nous sistemes de recollida que funcionaran amb xips als cubells, de manera que es puguin identificar els habitants que millor reciclen. Això comportarà establir el pagament de rebuts per generació, a través del qual qui millor recicli pagarà una taxa d'escombraries més baixa.

Tost també va avisar que el cànon de residus seguirà creixent, i que “anar a l'abocador serà més car” i va alertar que la Unió Europea sancionarà els estats membres que no arribin al 50% de reciclatge el 2020, i a un 70% l'any 2030. El director d l'ARC va admetre: “Europa ens porta una generació d'avantatge i, per llei, haurem de fer un nou pas endavant.” Tost va demanar “una reflexió” al món municipal, amb vista a unes eleccions el 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia