Medi ambient

incendis forestals

Prevenció

Més de 50 actuacions per prevenir incendis al Vallès

El Consell Comarcal del Vallès Occidental arreglarà camins, millorarà punts d'aigua i accessos, i farà franges perimetrals el 2017

Des del 2008 no es feien actuacions d'aquesta envergadura

El Consell Comarcal del Vallès Occidental executarà durant el 2017 més de cinquanta actuacions en divuit municipis destinades a prevenir els incendis forestals. Durant aquest mes es posaran a licitació els treballs per fer manteniment de vegetació, adequar camins forestals, mantenir i millorar punts d'aigua, i obrir franges perimetrals al voltant d'urbanitzacions, a més d'altres actuacions silvícoles amb l'objectiu de facilitar les tasques dels serveis d'extinció d'incendis, i també evitar que es produeixin focs o dificultar que es propaguin les flames en cas d'incendi forestal.

Riquesa forestal

I és que prop del 60% de la comarca, malgrat la proximitat amb Barcelona, és zona forestal, un patrimoni natural ric i divers poc conegut, com va reconèixer el president de l'ens comarcal, Ignasi Giménez, i que cal “vetllar” per preservar-lo.

Giménez, com ja ha fet diversos cops recordant episodis nefastos per a la comarca com el del 2003, va repetir que “els incendis s'apaguen a l'hivern”; per això es destinaran aquests més de 400.000 euros, provinents d'una subvenció de la Diputació de Barcelona del període 2012-2015, a complementar les actuacions en matèria de prevenció que ja estan desenvolupant els municipis, com va acordar el consell d'alcaldes.

L'enginyer de forest del Consell Comarcal, Albert Pàmies, va explicar que els diners de la subvenció s'han repartit proporcionalment tenint en compte el volum de superfície forestal de cada municipi, amb els quals prèviament s'ha firmat un conveni i s'han consensuat les actuacions, conjuntament amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Per això, hi ha municipis amb menys habitants que rebran més ajudes, com són Vacarisses, Ullastrell, Gallifa, Castellar, Rellinars, Sentmenat, Sant Llorenç Savall i Matadepera.

En total són divuit els municipis beneficiats, entre els quals també figuren les dues cocapitals, Terrassa i Sabadell, a més de Rubí, Sant Cugat, Cerdanyola, Sant Quirze, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Castellbisbal i Palau-solità.

Des del 2008

El president de la comissió informativa de Territori i alcalde d'Ullastrell, Joan Ballbè, va destacar ahir que aquest tipus d'actuacions no es feien des del 2008; tot i això, va explicar que, malgrat que s'emmarquin en el projecte Boscos del Vallès, l'objectiu és tancar el cercle i que es pugui autogestionar quan els propietaris vegin que és rendible tenir netes les parcel·les venent la fusta per acabar convertint-la en biomassa.

Les administracions i els usuaris privats han de crear la demanda per utilitzar-la a les seves instal·lacions per produir energia calorífica, com es farà amb les calderes que s'instal·laran a l'hospital de Terrassa i a la UAB.

LA FRASE

Hem de defensar els ciutadans del bosc i el bosc de la ciutadania
Albert Pàmies
Enginyer de forest del Consell Comarcal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.