Medi ambient

L'espai que ocupava el càmping Toro Bravo s'ha restaurat per a ús públic

La Diputació i La Caixa executen un programa per millorar l'espai natural del Remolar, a Viladecans

Hi han treballat set persones en risc d'exclusió social

Les prop de 20 hectàrees que fins al 2005 ocupava el càmping Toro Bravo, a Viladecans, han esdevingut l'espai natural del Remolar, una zona d'elevat interès mediambiental que forma part de la Xarxa Natura 2000. Amb l'objectiu d'afavorir projectes de recerca mediambiental i obrir l'espai a la visita dels ciutadans, la Diputació de Barcelona i l'Obra Social La Caixa, amb l'assessorament del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), han executat un conjunt d'intervencions per millorar la zona. El cost de les actuacions ha estat de 43.455 euros, aportats per la Fundació Bancària La Caixa.

Segons la tècnica de prevenció d'incendis de la Diputació Gemma Comella, el programa s'ha dividit en dos eixos principals. D'una banda, s'ha reduït la densitat de la pineda i s'han talat alguns dels pins morts o afectats per una plaga d'escarabats perforadors que es va declarar el 2010. D'una altra, s'han arrencat de forma manual o mecànica 22,5 tones de plantes exòtiques i invasores mitjançant l'extracció de l'arrel o amb un tractament herbicida localitzat en els casos en què no era possible l'arrencada. També s'han seleccionat tiges d'àlbers i s'ha desbrossat vegetació per afavorir el desenvolupament de l'albereda. Així mateix, s'han col·locat caixes niu per atreure ocells.

Tots aquests treballs els han executat set persones en risc d' exclusió social que pertanyen a la Fundació Nou Xamfrà, un centre especial de treball, i a Passar Via, una empresa de reinserció. En l'execució dels treballs s'ha tingut cura de la zona on creixen orquídies salvatges per no malmetre les plantes i per afavorir-ne la consolidació.

Els objectius de la intervenció són diversos. D'una banda, es volen millorar els hàbitats i la conservació de la pineda, l'albereda i les orquídies, cosa que implica el control d'espècies invasores. D'una altra, es pretén prevenir incendis amb la reducció de combustible, i es vol conservar el valor faunístic de l'espai. I, sobretot, es vol posar un espai natural ben conservat en una zona molt construïda a disposició de la ciutadania perquè en gaudeixi. En part, a través dels programes de recerca i educació ambiental que es volen atreure.

LA XIFRA

43.455
euros
aportats per la Fundació Bancària La Caixa han servit per millorar la pineda, l'albereda i la zona d'orquídies.

La pressió de 6.000 campistes

L'espai natural del Remolar va estar ocupat pel càmping Toro Bravo entre el 1965 i el 2005. Les instal·lacions van arribar a albergar 6.000 campistes, amb el consegüent impacte i degradació de la zona, segons assenyala la Diputació. Els terrenys van ser expropiats per Aena el 2004 com a conseqüència de l'ampliació de l'aeroport. La franja del litoral expropiada afectava també els terrenys on estaven instal·lats els càmpings Filipines i La Ballena Alegre.

El gestor aeroportuari va cedir el terreny que ocupava el Toro Bravo a l'Ajuntament de Viladecans, que va iniciar un seguit d'accions per recuperar aquest espai natural. En un principi es van enderrocar edificis i zones pavimentades, i es van enviar a una abocador autoritzat 40.000 tones de runa. Es van deixar algunes piscines, que serveixen per conservar peixos, amfibis i rèptils i per a activitats d'educació ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.