Urbanisme

Territori

Girona i Celrà compartiran el castell de Sant Miquel

La capital mourà els seus límits territorials a fi que una part de les construccions del puig passin a integrar-se al terme del poble veí

El canvi afecta poc sòl, però té un ampli component simbòlic

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, acompanyats de regidors dels dos municipis, van anunciar ahir un acord entre els dos consistoris per compartir el castell de Sant Miquel. Segons l'acord al qual han arribat els dos governs, el de Girona promourà una modificació del seu terme municipal, que actualment conté el castell, perquè una part passi a ser territori de Celrà. Es tracta, de fet, d'una petita modificació, de tot just uns pocs metres quadrats, ja que el límit actual entre els dos municipis passa just per darrere de les restes de l'ermita (pel vessant nord, el costat oposat a la zona d'esbarjo). La cessió serà d'una porció angular de terreny a fi que el nou territori de Celrà trepitgi uns quants metres construïts de l'ermita. Tot i la poca transcendència quantitativa en metres quadrats del canvi, la modificació té un simbolisme important, ja que els límits territorials eren motiu de disputa entre els dos municipis des de feia anys. El castell havia estat històricament terme de Celrà, però el 1974 va ser annexionat, juntament amb Campdorà, a Girona.

A fi de fer efectiu el canvi, el govern de Girona haurà de passar la modificació pel ple, va explicar l'alcaldessa. Hi va afegir que la cessió busca que tothom “es pugui sentir seu” el castell, i va considerar que, de fet, “és de la gent, vingui d'on vingui”. Per la seva banda, Cornellà va agrair el gest que ha tingut Girona en acceptar de buscar una solució pactada a un litigi que judicialment estava tancat (a favor de Girona) però que encara estava ben viu en el sentiment dels celranencs.

La cessió no suposarà cap càrrega ni benefici econòmic afegit per als municipis, van assegurar els batlles. De fet, la cessió afecta només els límits dels termes, però no la titularitat del castell, que és propietat d'un privat.

L'acord es va escenificar al mateix castell. Regidors de Girona van sortir de bon matí de la font del Ferro i es van trobar a la zona d'esbarjo del castell amb regidors de Celrà que havien sortit, també a peu, des del seu ajuntament.

La caminada fins al castell és molt tradicional tant per als gironins com per als celranencs, i són moltes les persones que cada dia, i especialment en dies festius, recorren el trajecte d'anada i tornada.

L'acord ens satisfà molt perquè era el que desitjàvem. Mai ens va agradar anar per la via judicial
Dani Cornellà
alcalde de celrà

LES FRASES

És important que el castell sigui compartit pels dos municipis perquè és de la gent, vingui d'on vingui
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

Una llarga disputa amb final feliç

acn

El conflicte va arrencar el 1974, quan el castell va passar a mans de la capital quan va annexionar Campdorà, que fins llavors pertanyia a Celrà. El 2009 es van dur a terme operacions de delimitació i els ajuntaments van arribar a un acord parcial sobre la línia de terme, però expressant el desacord respecte a les fites a l'entorn del castell. El 2010, la Generalitat va ser l'encarregada de marcar sobre el mapa els límits. Celrà, però, no estava d'acord amb la col·locació de les sis fites que estaven a tocar del castell i va presentar diversos recursos al Departament de Governació. Un cop esgotada la via administrativa, va recórrer a la judicial, que també va tombar les seves aspiracions. L'últim pas va ser la sentència del Tribunal Suprem el 2016, que donava la raó a Girona. Les converses posteriors al litigi judicial entre els dos consistoris han permès trobar una solució satisfactòria per a les dues parts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.