Medi ambient

Vent i temperatures sota zero a les comarques gironines

L'episodi de quatre dies de nevades acumula gruixos propers al metre en punts elevats del Pirineu gironí

Les temperatures es desplomen i el vent intensifica la sensació de fred

El fred s'ha intensificat però, com totes les coses, és relatiu. I si no que ho diguin els alumnes de l'escola Bac de Cerdanya d'Alp, que, acostumats a les baixes temperatures i a les nevades, van anar a escola preparats per jugar amb la neu i amb roba de recanvi a la bossa. Els que no van anar a escola perquè es va suspendre el transport escolar van ser els alumnes dels centres docents de Puigcerdà, Bolvir, Ger i Llívia. Sigui com sigui, el fred s'ha intensificat, sobretot des de dilluns a la matinada. Per això, en zones com ara la Cerdanya i punts elevats del Ripollès, s'ha glaçat la neu que havia caigut entre divendres i dilluns.

Al Pirineu gironí, dilluns a la matinada és quan en va caure més. S'han acumulat fins a 87 centímetres de neu nova a les cotes més altes i en punts elevats de la Garrotxa. A Malniu (2.230 m) se n'han registrat 87; a Núria (1.971 m), 53; a l'Hostal Pastuira de Setcases (1.999 m), 50; al Prat de l'Àliga al Cadí Nord, 15; a Puigcerdà (1.214 m), 33; a l'aeròdrom de Das (1.097 m), 23; a Planoles (1.151 m), 7, i a Sant Pau de Segúries (807 m), 3. El rècord el té el llac Redon, a la Val d'Aran, (2.247 m), amb 171 centímetres.

El vent ha estat molt intens, també, la qual cosa ha intensificat la sensació de fred. Les ratxes de vent més fortes s'han registrat a Portbou (155,2 quilòmetres per hora, el dia 13); a la Tosa d'Alp, a 2.500 m (118,8 quilòmetres per hora, el dia 17); a Ulldeter, a 2.410 m (117 quilòmetres per hora, el dia 14); al pantà de Darnius (112,3 quilòmetres per hora, el dia 15); a Navata (97,9 quilòmetres per hora, el dia 16), i a Núria, a 1.971 metres (97,6 quilòmetres per hora, el dia 14).

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que avui i demà el fred serà rigorós, però seran dos dies assolellats en general. Els valors mínims de temperatura estaran entre -14 i -9 ºC al Pirineu, entre -10 i -5 ºC al Prepirineu i a la depressió central, entre -7 i -2 ºC al prelitoral i entre -4 i 1 ºC al litoral. Per això, manté activats avisos d'onada de fred, de vent i d'onatge.

A part, entre dijous i divendres es preveu l'arribada d'alguns núvols pel litoral i el prelitoral amb la possibilitat de precipitacions febles, sobretot a l'extrem sud i al nord-est, amb la cota de neu al voltant dels 600 metres.

LES XIFRES

155,2
quilòmetres per hora
és el cop de vent més fort registrat a les comarques gironines, a Portbou, divendres passat
7
anys
feia que no s'acumulava tanta neu a la plana de la Cerdanya, en concret un total de 20 centímetres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia