Cabrera portarà als jutjats el port de Mataró perquè no li regenera la platja
Fa un ultimàtum al consorci advertint-li que incompleix amb l'obligació de fer els transvasaments
«Tenim totes les de guanyar, perquè està clar que hi ha un pacte que no s'està complint, tot i que sabem que serà un procés llarg.» Així de clar s'expressava ahir l'alcalde de Cabrera de Mar, Joan Vilà, de GentxCabrera, que aquest vespre aprovarà en el ple l'inici dels tràmits administratius per fer un ultimàtum al consorci del port de Mataró perquè compleixi amb l'obligació de fer els transvasaments de sorra, i si no ho fa es portarà el cas als jutjats. «Defensarem el que és del poble, i hi tenim dret perquè fa més de vint anys que esperem i en som els màxims perjudicats», lamenta l'alcalde. Els grups de l'oposició –ERC i el PSC– ja han avançat que també hi estan d'acord i que «és un tema de poble pel qual convé anar junts».
El consistori, conjuntament amb la plataforma veïnal que es va crear per defensar la platja, s'ha mobilitzat aquest estiu davant la nova regeneració de sorra que s'ha portat a terme i que a hores d'ara ja és pràcticament inexistent. Una delegació del consistori va viatjar a Madrid per reclamar els transvasaments de sorra i la construcció d'uns espigons que facin més estable la sorra quan hi ha temporal. Les competències sobre les aportacions que han de fer els ports depenen de la Generalitat, que en aquest cas també és l'accionista majoritària del Consorci del Port de Mataró. Arran de les dues trobades mantingudes entre les dues parts implicades, finalment la Generalitat va anunciar que aquest estiu farà la seva primera aportació, d'uns 25.000 m³, portant d'un costat a l'altre la sorra amb camions. Pel consistori, és una ínfima part de la sorra que haurien d'abocar: uns 100.000 m³.
CiU obté 500.000 euros de l'Estat per fer un espigó
Fa només una setmana que el grup parlamentari de Convergència i Unió va anunciar que havia incorporat al projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat de l'any 2010 una esmena que implica la inversió de 500.000 euros per a la regeneració i manteniment de la platja de Cabrera de Mar. En concret, aquesta esmena contemplaria la possibilitat de construir espigons per tal d'evitar l'erosió permanent de la platja, tal com reclama el consistori des de fa temps. Tot i això, cal dir que fins ara el Ministeri de Medi Ambient s'ha mostrat contrari a fer aquest tipus d'actuacions al litoral maresmenc. Segons va explicar l'alcalde de Cabrera, Joan Vilà, aquest divendres es reunirà amb el diputat de CiU Josep Lluís Sànchez Llibre, que ha mostrat interès per conèixer la situació, així com, també, amb els components de la plataforma que lluita per la recuperació del litoral.
El Masnou s'ofereix a fer un estudi
En una reunió mantinguda últimament entre els alcaldes de les poblacions del Baix Maresme que van sortir més malparades dels temporals durant l'hivern passat, es va acordar fer un front comú. Segons va explicar l'alcalde de Cabrera de Mar, Joan Vilà, el seu homòleg del Masnou, Eduard Gispert, es va oferir per fer un estudi dels cinc pobles afectats per mirar d'articular actuacions conjuntes que serveixin per fer més estables les platges, que un any més s'han tornat a regenerar amb sorra del fons marí. Els ajuntaments coincideixen que les aportacions de sorra que es fan reclamen alguna actuació més, com ara uns espigons que serveixin per retenir la sorra. L'alcalde de Cabrera de Mar recorda que aquest estudi haurà de valorar l'afectació poble per poble, ja que tant Montgat, el Masnou, Premià de Mar com Cabrera tenen un port a tocar, i també el cas de Vilassar de Mar, que ja té un espigó construït.