Infraestructures i serveis

Els vincles entre el Darder i el consorci generen dubtes

L'equip de govern de Banyoles sosté que la integració del museu a l'ens mediambiental els beneficia a tots dos

El model organitzatiu a mitjà termini del Consorci de l'Estany i del Museu Darder de Banyoles, i, en concret, la relació entre les dues entitats, està sent motiu de discrepància en el si del consistori. Arran de l'aplicació d'un pla de sanejament econòmic i per tal d'estalviar despeses, el 2010 el Darder, de titularitat municipal, va quedar integrat al consorci, regit per l'Ajuntament de Banyoles i altres institucions. El pla es va superar al cap de pocs anys, però aquella relació tan singular, que en principi s'havia previst que durés fins al 2013, s'ha mantingut. Dilluns, el ple de Banyoles va aprovar allargar el conveni corresponent un any més, però només l'equip de govern (CiU, amb majoria absoluta) hi va votar a favor.

“Decisió tècnica”

Les raons per mantenir el Darder integrat al consorci semblen sòlides, com a mínim des del punt de vista econòmic. L'alcalde, Miquel Noguer, assegura que és beneficiós per a totes dues entitats perquè com més diners posen els ajuntaments al consorci (en el qual hi ha també l'Ajuntament de Porqueres), més recursos hi destina la Generalitat. Si el Darder depengués directament de l'Ajuntament –ve a dir l'alcalde–, el museu no disposaria de tants recursos. “És una decisió tècnica; si fos política, en recuperaríem la gestió”, va manifestar Noguer en el ple.

“Una altra situació”

El principal grup de l'oposició, Junts per Banyoles-ERC, que es va abstenir, defensa que el museu torni a “penjar” directament de l'Ajuntament. “El pacte perquè el Darder s'integrés al consorci ve d'un escenari de pla de sanejament; ara la situació és una altra”, va dir la seva portaveu, Roser Masgrau. Segons el parer de la CUP (que va votar en contra del conveni), la situació és fruit del poc interès de l'equip de govern per la cultura. “El conveni no respon a les necessitats reals dels museus de la ciutat”, va dir la regidora Sandra Pazos. ICV, per la seva banda, es va abstenir. El seu regidor, Joan Luengo, va reclamar que una vegada per totes es convoqués el consell consultiu del Consorci de l'Estany.

La despesa

L'any passat, l'Ajuntament va destinar al consorci 151.000 euros (100.000 euros dels quals, per al Darder); l'Ajuntament de Porqueres, uns 21.000 euros; la Generalitat, 58.000 euros, i la Diputació, 41.000 euros.

LA FRASE

El pacte ve d'un escenari de pla de sanejament; ara la situació és una altra
Roser Masgrau
PORTAVEU DE JUNTS PER BANYOLES

“I després del Life, què?”

El regidor d'ICV va posar sobre la taula el futur del Consorci de l'Estany, ja que aquest any acaba el programa europeu Life amb el qual s'ha finançat una part important de les seves activitats. “El conveni mira de salvar els mobles aquest any, però què passarà el 2018?”, va preguntar el regidor ecosocialista. Noguer va mirar de donar una resposta tranquil·litzadora: “Crec que no suposarà la desaparició del consorci; té altres feines, a part del Life.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.