Municipal
La recollida selectiva es dispara fins al 82% a Argentona
La implantació del porta a porta a tot el municipi i el trasllat de l'àrea d'emergència fora del nucli urbà expliquen l'increment
Si es mantingués la tendència, seria un dels pobles de més de 10.000 habitants que més reciclen
La recollida selectiva de la brossa a Argentona s'ha disparat aquest gener fins al 82%. L'assoliment d'aquesta espectacular xifra és degut en bona part a dos factors: d'una banda, la implantació del sistema porta a porta a tot el municipi, que va arrencar aquest 2017, i de l'altra, el trasllat de l'àrea d'emergència per dipositar-hi residus fora del nucli urbà. Aquest segon fet, tal com va explicar el consistori, ha afavorit un major control en la recollida i gestió dels residus, així com un augment de les deixalles especials.
L'octubre de l'any passat es va implantar el porta a porta al barri del Cros i s'ha completat aquest gener passat a les urbanitzacions de les Ginesteres, Can Raimí, Can Cabot i Can Ribosa, zones on resideix prop d'un 25% de la població. Això fa que, en aquests moments, el 98% dels veïns d'Argentona disposin del sistema de recollida porta a porta. Segons l'Ajuntament, si es mantingués aquesta tendència al llarg de l'any, Argentona passaria a ser un dels municipis de Catalunya de més de 10.000 habitants que més reciclen.
Les comparacions
En el darrer trimestre del 2016, coincidint amb la incorporació del barri del Cros en el sistema porta a porta, ja es va fer evident un augment de la recollida selectiva de quatre punts en relació amb el mateix període del 2015. Si es compara el mes de gener del 2017 amb el del 2016, la diferència s'ha disparat en gairebé 18 punts, del 62,5% al 82%. Els canvis més significatius en la comparació entre el gener d'aquest any i el del 2016 s'han produït en la reducció de gairebé un 55% en la fracció de rebuig i l'increment d'un 13% en la recollida d'envasos, a més de l'augment d'un 15,7% de voluminosos i d'un 50% pel que fa a les deixalles. Per altra banda, s'ha registrat una lleugera disminució, d'un 2,7%, en la recollida d'orgànica. La suma de les diverses fraccions de residus deixa, en el global, una reducció del 6% del total de residus recollits.
“Realment no ens esperàvem aquestes xifres i s'ha de dir que les urbanitzacions ho estan fent molt bé”, va manifestar la regidora de Medi Ambient, Aina Gómez (CUP). “Hi ha gent que no havia reciclat mai i que s'està adaptant molt bé al nou model”, va subratllar Gómez. Respecte a les dades assolides aquest gener, la titular de Medi Ambient va reconèixer que “són xifres que no s'esperaven fins a final de mandat”, i va destacar que “ara toca mantenir-se i millorar encara més”.
Pel que fa a les sancions, Gómez va assegurar que “en la majoria de casos no s'arriba a aquest extrem, primer es fan avisos i si es detecta reiteració llavors es multa”. En aquest sentit, durant el gener, només es van aplicar tres sancions, l'import de les quals oscil·la entre els 100 i els 200 euros.
LA XIFRA
LA FRASE
Alella s'acosta al 50%
Per la seva banda, Alella també ha fet públics els resultats pel que fa a la recollida selectiva de la brossa de l'any passat. Els resultats revelen que el 2016 es va arribar gairebé a un 50% de brossa reciclada al municipi. En xifres absolutes, es van recollir 5.490 tones de residus, de les quals gairebé la meitat es van processar de forma selectiva. Segons l'Ajuntament, aquestes dades consoliden la tendència a l'increment del reciclatge al municipi iniciada l'any 2015, amb la posada en marxa del nou sistema de gestió. Les xifres suposen un increment de prop de 4 punts percentuals respecte a les del 2015 i un augment de quasi 20 punts en relació amb el 2005, el primer any de recollida de la fracció orgànica, quan el percentatge era d'un 30% aproximadament. Cada persona del municipi va generar l'any passat 570 kg de residus (1,56 kg diaris), una xifra que es manté estable des del 2012. Això representa que cada veí d'Alella va llençar a la brossa 5 kg més de residus l'any passat, però va millorar la selecció prèvia, de manera que va dipositar 276 kg (23 kg més que l'any anterior) al circuit de recollida selectiva. L'any passat es van destinar més de 920.000 euros a la recollida i tractament de residus.