medi ambient
prevenció
La Generalitat destinarà 100.000 euros al ‘Tomicus'
Les associacions de propietaris forestals lamenten que la Diputació no hagi concretat cap partida extraordinària per fer-hi front
Reclamen un pla tècnic i econòmic per al 2017 per aturar la plaga del pi i reduir l'alt risc d'incendi
La Generalitat s'ha compromès a obrir una línia directa d'ajuts als propietaris forestals per destinar-los a la lluita contra el tomicus, que està matant el pi pinyer. Avui està previst que la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, en doni més detalls a la visita que té previst fer al Maresme i al Vallès, on la plaga s'està estenent i ja afecta prop de 800 hectàrees. La previsió és que les associacions de propietaris puguin demanar ajuts per un import de 100.000 euros per iniciar la neteja de boscos, segons van confirmar ahir fonts del departament de la conselleria. Els diners es tramitaran a través de les associacions de propietaris que han de presentar els plans tècnics per justificar que s'han de tractar.
“Ens estem adormint a la palla perquè el temps se'ns tira a sobre i s'han d'agilitzar les certificacions per acollir-nos als ajuts”, es lamentava el portaveu de l'associació de la Serralada Litoral, Pep Canals. Els tècnics recomanen la tala d'arbres i la retirada de la fusta morta dels boscos a partir del 15 de setembre i fins al febrer, quan l'insecte està més actiu, per mirar d'aturar la seva propagació.
Des de l'associació de propietaris de la Serralada Litoral lamentaven que la Diputació de Barcelona no hagi concretat cap línia d'ajut extraordinària per lluitar contra el Tomicus, limitant-se a les aportacions anuals de 70.000 euros que perceben les associacions. “S'hi van comprometre i ara es fan enrere”, assegurava molest Pep Canals, que assenyalava l'elevat cost del tractament per fer neteja a les propietats més petites.
El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó, (PDC) assegurava ahir que amb els informes de les afectacions esperen “convèncer” la Diputació de la urgència tal com ja van reclamar els ajuntaments de la comarca que aquest estiu es van adherir per reclamar suport tècnic i econòmic de les administracions supramunicipals. “Confiem que sempre han respost i hem tingut la seva col·laboració”, apuntava el conseller comarcal, que es mostrava disposat a fer arribar els informes dels terrenys més afectats sobretot entre la zona de Mataró i Arenys de Mar..
Fonts de la Diputació, a través del seu gabinet de premsa, asseguraven ahir que no s'han fet enrere i que s'han fet les aportacions de cada any mentre estan en espera de rebre amb detall les afectacions per valorar els costos.
Des de les ADF del Maresme i del Vallès Oriental la situació és prou greu per reclamar un pla de suport tècnic i econòmic pel 2017 prou ampli per controlar el tomicus i retirar la fusta morta que s'acumula als boscos i que multiplica l'elevat risc d'incendis.
LA FRASE
LA XIFRA
Xerrada tècnica a Cabrera de Mar
Des del Consell Comarcal es van promoure abans de l'estiu els tríptics informatius amb les recomanacions per aturar la plaga. Una informació adreçada tant a particulars com als ajuntaments per saber com posar fre a aquest insecte que acaba perforant i matant el pi.
Aquest divendres des del Consell Comarcal i amb col·laboració del Departament d'Agricultura de la Generalitat s'ha organitzat una xerrada informativa per tractar i identificar les plagues que afecten el pi pinyer al Maresme i saber-les tractar adequadament. La trobada requereix inscripció prèvia i s'adreça a regidors, tècnics de medi ambient, tècnics de serveis, tècnics de jardineria, caps de brigada de jardineria, i professionals de la jardineria i forestal. Durant el matí, els tècnics de la Generalitat Toni Torrell i Eloi Beules explicaran els detalls de com fer prevenció i tractament de plagues en parcel·les urbanes i zones verdes i la identificació de les diferents plagues que afecten les propietats forestals. La xerrada, la primera que es fa d'aquestes característiques, tindrà lloc a l'Ajuntament de Cabrera de Mar a partir de les 9 del matí.