Medi ambient

Medi ambient

El paradís tortuguer

L'Arborètum de Cabrils inaugura un espai per afavorir la reproducció de la tortuga mediterrània, que es troba en perill d'extinció

El projecte es coordina amb el Crarc de Masquefa, on s'enviaran les cries que hi neixin

Sorpresa. Hores abans que s'inaugurés dissabte el tortuguer de l'Arborètum de Cabrils els seus responsables descobrien que ampliaven la família. Ningú s'esperava que poques setmanes abans que les tortugues comencin a hibernar tindrien descendència. Un bon regal per demostrar que l'aclimatació dels exemplars, tres mascles i sis femelles, que al juliol van aterrar al Maresme ha estat excel·lent. Sorpresa, perquè bona part de les postes d'ous es donava per fet que les farien a Masquefa, al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (Crarc), d'on es van traslladar.

“Això és com el paradís per a elles, tenen molt espai i menjar fresc amb aigua per beure i banyar-se”, explica el responsable de l'espai, Xavier Castañer, tot ultimant la jornada de portes obertes del tortuguer on aquests exemplars, separats per grups, viuran en règim de semillibertat. Conjuntament amb el biòleg, Hèctor Tomàs, l'escola ha tirat endavant la iniciativa per afavorir la reproducció d' aquesta tortuga mediterrània que es troba en perill d'extinció i treballar així nous programes d'educació ambiental. “Són molt espavilades i ja ens reconeixen quan els portem el menjar”, assegura el responsable. Tot i no ser ràpides, tenen altres facultats, com orientar-se per l'olfacte i pels colors. “S'amaguen amb facilitat sota les plantes aromàtiques i els encanta quan al menjar hi ha pastanaga”, explica Castañer.

El conveni de col·laboració de l'escola de natura Ursus que gestiona l'espai, l'Ajuntament de Cabrils i el Crarc implica que les cries que neixin en captivitat tornaran a Masquefa, des d'on els tècnics en fan els alliberaments a l'entorn
natural.

Al recinte s'hi han posat tanques per evitar que hi entri cap depredador. A dins hi tenen els terraris per solàrium, però també un tancat que es convertirà aviat en la sala d'hibernació. “Posarem un tela impermeable per a la pluja i terra perquè s'hi puguin enterrar”, explica Castañer, que dóna per fet que aviat les temperatures davallaran per sota els 19 graus a les nits, fet que obligarà les tortugues a endormiscar-se uns mesos. “Les cuidarem i alimentarem mig any, perquè la resta se'l passaran dormint”, donant per fet que a l'estiu la família passarà a ser nombrosa, amb una descendència d'una trentena de nous exemplars que passaran els seus primers dos mesos de vida a Cabrils abans de marxar cap a Masquefa. Per ara ja han posat nom a les mares i pares reproductors que tenen nova llar a Cabrils: Gozila, Masquefa, Doraimon, Burocràcia, Bigmama, Judini, Mafalda, Llibertat i Songoku. “La tria volíem que agradés als alumnes que a la primavera esperem que vinguin de visita”, apunta divertit. En la construcció del tortuguer l'escola de natura hi haurà invertit uns 2.500 euros. Altres projectes que tenen entre mans són les caixes niu que s'instal·len per incrementar la colònia de ratpenats.

“Quan despertin creuran que estan al seu entorn amb aquest espai que s'ha fet en un lloc únic i privilegiat que tenim a Cabrils”, assegurava la regidora de Medi Ambient, Marta Gómez. Fa deu anys que l'escola de natura impulsa tallers i visites per a escolars a l'Arborètum.
Es tracta de quatre hectàrees de terreny on es reprodueixen els ecosistemes d'alta muntanya i baixa i el bosc de ribera.

Com a casa
Les tortugues han pogut aclimatar-se uns mesos a les noves instal·lacions abans no es posin a hibernar. En aquest temps han guanyat pes, fet que indica que es troben com a casa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.