Medi ambient

Flix celebra que la polèmica amb Ercros arribi a Europa

L'eurodiputat Francesc Gambús va visitar el municipi de la Ribera d'Ebre i va reclamar compromís per assegurar la inexistència de risc ambiental als terrenys

Exigeixen una comissió independent

La problemàtica amb els terrenys contaminats sobre els quals Ercros ha desenvolupat l'activitat industrial durant anys a Flix ha entrat a l'agenda política europea. L'eurodiputat independent Francesc Gambús va visitar ahir la Ribera d'Ebre per conèixer la situació.

L'eurodiputat, que forma part de la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, reclama a les institucions europees una actitud més “proactiva” per exigir a Ercros la descontaminació dels terrenys, tenint en compte també que les obres inacabades de descontaminació de l'embassament van ser finançades amb fons europeus. La Comissió Europea ha reconegut que desconeix l'estat dels treballs.

Gambús es va reunir amb el consistori de Flix i va visitar l'entorn d'Ercros, on l'any que ve s'hi deixarà de produir clor mitjançant mercuri. L'alcalde, Marc Mur, celebra que la problemàtica hagi entrat a l'agenda europea i espera que la Generalitat canviï de criteri. Flix reclama la creació d'una comissió independent d'experts abans no acabe l'any i una nova diagnosi que asseguri que els terrenys siguin utilitzables “24 hores al dia, 365 dies l'any”.

“El de Flix és un problema molt singular i creiem que no es tracta d'una manera completa ni adequada”, va concloure ahir Mur, que es reunirà el dimecres 30 amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Gambús també va reclamar ahir una resposta ciutadana al nivell de les grans mobilitzacions en contra del Plan Hidrológico Nacional. “No serveix de res que el cabal mínim arribi al Delta si està contaminat perquè les obres d'aquí no s'han acabat de fer”, va concloure l'eurodiputat.

LA FRASE

El de Flix és un problema molt singular i no s'està tractant d'una manera adequada
Marc Mur
alcalde de flix

LA DATA

30.11.16
El conseller de Territori i Sostenibilitat
es reunirà amb l'alcalde de Flix al Parlament de Catalunya.

Evitar “un segon Castor”

acn

La Comissió Europea (CE) va exigir dijous al govern espanyol que apliqui la directiva sobre seguretat de les operacions relatives al petroli i el gas mar endins, una normativa de la Unió Europea que, segons l'eurodiputat català Francesc Gambús, garanteix que no hi pugui haver “un segon Castor”. Brussel·les ha donat dos mesos a Espanya per aplicar la llei europea si no vol acabar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. La normativa preveu una sèrie de normes per prevenir i evitar accidents i garantir que les empreses amb llicències d'exploració i producció tinguin “un finançament sòlid”, els “coneixements tècnics necessaris” i es facin “plenament responsables dels danys” que puguin causar.

L'eurodiputat independent del grup popular europeu explica que si el text “hagués estat en vigor en el seu moment hauria impedit que fets com el del Castor, especialment la indemnització, es poguessin produir”. “Estic convençut que la CE acabarà oferint un pronunciament”, diu Gambús, que creu que “la CE està al costat del sentit comú i al costat de la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia