Medi ambient

Reconeixement

Oportunitats del turisme sostenible

La recent concessió de la CETS al Parc Natural del Montsant fa animar diferents sectors per continuar treballant de manera complementària

La CETS es va lliurar el dia 7 al Parlament Europeu

Recentment, el Parc Natural del Montsant ha obtingut la carta europea de turisme sostenible (CETS), una acreditació d'àmbit europeu, atorgada per la Federació Europarc, que certifica que el desenvolupament del turisme en aquest territori es realitza de manera sostenible, d'acord amb els objectius de la carta. La CETS no només és per a àmbit de l'espai natural protegit sinó per a tota la comarca del Priorat. El 7 de desembre passat es va lliurar l'acreditació al Montsant, juntament amb les del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter en un acte celebrat al Parlament Europeu.

De fet, el Montsant va començar a treballar en el procés d'acreditació l'any 2014. Des d'un bon inici “es va tenir clar que aquesta iniciativa no només podia dur-se a terme en l'àmbit dels pobles del Parc Natural del Montsant sinó que havia de ser un projecte de comarca. Contribuint, complementant i sumant les dues iniciatives en actiu, com són la carta del paisatge, ja aprovada i amb els compromisos adquirits, i la candidatura del Priorat a ser reconegut per la UNESCO”, explica Montserrat Solà, tècnica del Parc Natural del Montsant.“El missatge és que tots caminem cap a la mateixa direcció, que anem per diferents camins però tots a l'una”, hi afegeix Solà.

L'acreditació és la primera fase. En la segona, pren protagonisme el sector turístic, que pot sol·licitar ser acreditat a canvi de complir amb un conjunt de compromisos, i finalment, la tercera fase és l'acreditació de les agències de viatges. “La CETS té una durabilitat de cinc anys i és un procés viu, que s'ha d'anar nodrint”, explica Solà.

El pla que es va presentar a l'Europarc reunia 100 accions a realitzar en els cinc anys vinents per part dels diferents agents implicats.

A la comarca hi ha altres projectes en actiu que tenen una relació directa amb la CETS, com és el cas de la candidatura a la UNESCO impulsada pel Prioritat. Per tant, són accions paral·leles que es complementen. “El pla de gestió de la candidatura a la UNESCO és un full de ruta, una eina per gestionar el patrimoni cultural i natural, l'activitat agrària, aspectes urbans i també el turisme. És aquí on lliguem la qüestió del patrimoni mundial amb la CETS”, explica Joan Vaqué, representant de Prioritat.

Sergi de Lamo, director general del Vitec, explica que “hem liderat projectes europeus d'estratègies de desenvolupament econòmic i hem iniciat nous projectes, on la carta també hi és present”, com també ha succeït anteriorment amb altres projectes de la comarca, com ara la carta del paisatge, impulsada pel Consell Comarcal.

De la seva banda, Josep M. Prats, verificador d'Europarc i membre del comitè d'avaluació de la carta europea, afirma que “la CETS dóna eines per contribuir i planificar un turisme sostenible, però sobretot requereix molta participació, per això és important la implicació i el coneixement de tota la població”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.