medi ambient
Una altra fuita a Salt deixa la Monar sense aigua deu dies
Ha estat al tram que passa per darrere de la Gassol
Ha provocat la inundació de gairebé una hectàrea d'horts
La séquia Monar estarà almenys deu dies amb el cabal restringit ja que hi ha hagut una altra fuita d'aigua, la quarta aquest any. El mal estat de la infraestructura ha estat la causa del nou escapament. La regidora responsable de la infraestructura a Salt, Marta Guillaumes, va reconèixer ahir que la incidència ha estat important, i que ha obligat a fer-hi reparacions urgents. Aquest cop la incidència ha estat a l'altura de la fàbrica Gassol i ha afectat al voltant d'una hectàrea d'horts que van quedar negats. La regidora hi afegeix que el bon temps dels darrers dies ha ajudat a assecar els camps i que el pitjor moment de la fuita ja ha passat. La previsió és que, si continuen les bones condicions meteorològiques, que permetran continuar a bon ritme els treballs de reparació, el flux d'aigua es pugui recuperar la setmana que ve.
Ara fa prop d'un any va haver-hi un altre episodi de fuites que va provocar uns efectes semblants als d'aquest darrer mes. En concret eren tres fuites consecutives, que van afectar els camps a l'esquerra del camí del Torín, en direcció a Bescanó. També va haver-hi una arbreda inundada a tocar del safareig de les dones. Eren fuites prop de la sortida de la Gassol, al parc Monar i al Veïnat. Al maig passat es van haver de reparar una vintena de metres de la infraestructura, per unes altres fuites. En aquest cas, però, a diferència del cas actual, part dels desperfectes estaven causats per mals usos, ja que alguns usuaris havien fet petits forats per agafar aigua.
Al gener, més aturades
Si no hi ha més incidències, al gener tornarà a haver-hi una altra aturada del cabal. Serà per fer reparacions a la zona de la Pilastra. L'Ajuntament de Girona aprofitarà aquesta nova aturada per fer la segona fase d'una operació de neteja de la infraestructura. La regidora Guillaumes i el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de Girona, Narcís Sastre, asseguren que la comunicació entre els dos consistori i el de Bescanó (els tres propietaris de la séquia) és fluida, i cada cop més coordinada. Els tres ajuntaments i els regants estan en procés de creació d'una comunitat d'usuaris (en la qual participen també empreses que utilitzen la séquia, per exemple per generar energia elèctrica) a fi d'aconseguir en un futur fons europeus que permetin fer una intervenció a fons en la infraestructura. A més dels usos pràctics, la séquia té una importància històrica, ja que fa deu segles, uns mil anys, que existeix.
Per altra banda, sense tenir res a veure amb la disminució del cabal per la fuita, els darrers mesos ja s'havia rebaixat el flux d'aigua a instàncies de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Es va passar dels 3 m³/s habituals a 2,5 m³/s, i posteriorment a 2m³/s i darrerament a 1m³/s.
Aquesta limitació es va fer perquè els pantans deixaven anar més aigua de la que rebien, i per evitar rebaixar encara més el cabal del Ter (ja de per si per sota del mínim legal) es va optar per limitar l'aigua a la séquia.