Medi ambient

El porta a porta a Sant Hilari, a finals del 2017

L'Ajuntament posa a licitació el concurs de la gestió dels residus per 2,7 milions

L'equip de govern sosté que no haurà d'apujar la taxa de deixalles i que reciclarà més del doble

L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha apostat per augmentar l'actual 29,9% de recollida selectiva i farà el canvi cap al sistema porta a porta. La modificació del model serà una realitat a finals del 2017, segons indiquen l'alcalde, Joan Ramon Veciana, i el regidor de Medi Ambient, Jordi Rotllant (Partit Independent de les Guilleries, PIG).

El ple de dijous passat va aprovar el plec de clàusules del contracte de serveis de recollida i transport de residus i gestió de la deixalleria. El preu de sortida és de 2,7 milions d'euros i el període inicial és de quatre anys, prorrogables a un màxim de dos més. El sistema costarà mig milió d'euros l'any. Amb el concurs, el consistori unificarà en una empresa l'actual repartiment –la recollida orgànica i el rebuig, Recumas SL; la selectiva, a Nora, i la deixalleria, Recuperacions Marcel Navarro i Fills SL.

Tres motius

Rotllant considera que el pas al porta a porta està justificat per tres motius: “És un sistema més eficient, i legalment ens obliguen a reciclar més del doble del que reciclem ara. Per això, el porta a porta obligarà a fer un canvi de xip. I, en tercer lloc, hi ha raons econòmiques, ja que no ens farà apujar la taxa d'escombraries per compensar el preu de dur tones a l'abocador [una tona costava 19 euros el 2015, però en costarà 47 el 2020]”. Veciana garanteix que no hauran d'encarir la taxa “de manera continuada” els últims anys.

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) és exigent en el reciclatge. A Sant Hilari, ho fan poc i sostenen que el porta a porta és la solució. Rotllant esmenta les experiències de pobles d'Osona, com ara Taradell (6.321 habitants) i Tona (7.951). Segons dades de l'Idescat de l'1 de gener del 2016, a Sant Hilari hi viuen 5.570 persones.

LA XIFRA

4
dies
de recollida: dimarts i diumenge, l'orgànica i els envasos; dijous, el paper i el cartró, i divendres, el rebuig.

El sistema, en marxa al novembre

L'alcalde, Joan Ramon Veciana, explica que la recollida selectiva augmentarà, com a mínim, fins al 70% el primer any complet –ara és del 29,9% i a Catalunya, del 38,9%–. El sistema es posarà en marxa al novembre, però hi haurà una campanya informativa a partir de l'octubre. El servei inclourà la recollida de residus domiciliaris i de residus comercials porta a porta per a l'orgànica, els envasos lleugers, el paper i el cartró i la fracció resta. A més, hi ha la recollida domiciliària de vidre amb contenidor a la via pública, en tot el sòl urbà –uns 2.700 habitatges–. En principi, amb el porta a porta només hi haurà els contenidors de vidre. Hi haurà dues àrees d'aportació (orgànica, lleugers, paper, cartró, vidre i resta). Seran dues àrees –a la zona poliesportiva i a la deixalleria– per a “cases de pagès, disseminats o persones que marxen diumenge al migdia; tindran una clau per deixar-hi residus, però s'hauran de comprometre amb el nou sistema”, diu Veciana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.