Neteja dràstica de recs a Sant Pere Pescador
Els treballs s'estan fent dins del perímetre del Parc Natural dels Aiguamolls
Les tasques de neteja dels recs madrals que està duent a terme l'Ajuntament de Sant Pere Pescador a la zona de la platja i dins del perímetre del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà ha alertat els defensors del medi ambient per l'impacte que tenen aquests treballs i la quantitat de tamarius que ja han estat talats. L'alcalde, Agustí Badosa, admet que li han arribat queixes i que vist a posteriori que les coses possiblement “s'haurien hagut de fer millor”.
Badosa explica que aquesta neteja s'emmarca en un pla de manteniment i millora dels recs madrals del terme municipal, amb el suport econòmic de la Diputació de Girona. “Cal tenir en compte que deu fer 40 o 50 anys que no s'havien netejat aquests 4 o 5 km de recs; ho hem de fer perquè volem que funcionin, que compleixin la seva funció quan es produeixen les llevantades. Eren totalment tapats de vegetació però també de sorra, i ha calgut fer pas per apropar les màquines”, hi afegeix Badosa. Amb tot, l'alcalde admet que la neteja s'hauria pogut fer de manera més curosa i no descarta que l'Ajuntament pugui fer algun tipus de replantació a la zona.
“És dins del Parc, no es tracta de replantar, el mal està fet i no té solució”, lamenta Sergi Romero, el director del Parc Natural dels Aiguamolls. Romero recalca que alguns dels tamarius que s'han talat eren centenaris. Segons el director del Parc, l'Ajuntament els va avisar que farien una neteja de recs, però tenien constància que seria una neteja ràpida i no pas d'aquesta envergadura. “S'han passat en els treballs, són quilòmetres de recs i hi han intervingut amb màquina pesant”, conclou Romero.
Jordi Sargatal, president de l'entitat Amics del Parc Natural dels Aiguamolls (Apnae), qualifica l'actuació de destrossa: “És inapropiat, s'han de fer les coses correctament i en aquest cas s'han passat, no calia fer aquesta actuació a les dues bandes del riu. Aquests tamarius feien ombra i tenien una funció paisatgística important.” El president de l'Apnae, però, va més enllà i considera que la responsabilitat d'aquesta mala actuació recau en la direcció del Parc Natural, que segons ell té la responsabilitat de supervisar i controlar que els treballs que es fan dins del Parc es fan correctament.