Medi ambient

Medi ambient

Autoritzen 321 grups en un any a fer esport a Montserrat

En dotze mesos han accedit al massís més de 37.000 persones per fer activitats programades, la majoria per rutes guiades o excursionisme

El Patronat de la Muntanya de Montserrat fa un balanç positiu de la nova regulació

El Patronat de la Muntanya de Montserrat ha autoritzat 321 grups de persones a fer alguna activitat programada al massís des que va entrar en vigor fa un any la nova normativa que ha intensificat el control del que passa a la muntanya. En aquest temps han accedit a Montserrat amb autorització 37.068 persones, la majoria per fer esport en grup. Més de la meitat dels permisos donats han estat per fer rutes guiades, en les quals han participat 11.406 persones. Però també per fer excursionisme (10.855 persones), curses esportives (en què han participat 9.325 persones), sortides de grups amb bicicleta tot terreny i, fins i tot, enregistraments d'anuncis. A banda, s'han autoritzat 23 batudes de caça en un any.

La regulació de la pràctica d'activitats esportives, activitats col·lectives i normes de comportament i ús dins l'espai natural protegit de Montserrat que es va aprovar el 15 de gener de 2016 i que fa un any que s'aplica obliga els grups que hi organitzin alguna activitat a notificar-ho. És el cas, per exemple, d'un grup excursionista, d'una entitat que faci visites guiades o d'una entitat que organitza una cursa de muntanya. Però a la vegada també regula activitats aparegudes els darrers anys, com ara el funambulisme, el salt base i el parapent. En aquest darrer supòsit, un acord del patronat amb una empresa que organitza salts base ha permès tenir un registre dels salts que s'han fet des d'octubre. En mig any, una seixantena de persones han saltat dels punts elevats de la miranda de Santa Magdalena o de l'Albarda Castellana.

Segons el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, l'acolliment del primer any de la normativa ha estat bo i cada cop hi ha peticions de permís per a noves activitats, cosa que significa que l'acceptació creix i que “cada vegada la gent es va informant més” que cal un permís per fer segons quines activitats. Per exemple, s'han trobat que hi ha escoles de municipis de l'entorn, com Olesa de Montserrat, Sabadell i Sant Cugat, que els comencen a notificar que pujaran amb un grup d'alumnes d'excursió.

Aparicio explica que la regulació “no s'ha fet per prohibir o controlar, sinó per saber què passa a la muntanya, amb la idea de la prevenció” perquè “la muntanya de Montserrat és difícil i en cinc minuts canvia el paisatge”. El gerent relata que cada divendres informa a Mossos, Agents Rurals, Bombers i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) dels grups que hi haurà el cap de setmana al massís. “Això permet que, si se sap que diumenge hi haurà possibilitats de pluja torrencial i tenim un grup de persones que volen fer una excursió, se'ls truca i se'ls diu que es recomana no fer-ho o se'ls demana la màxima precaució”.

LES XIFRES

60
persones
han fet salt base des del mes d'octubre a la muntanya de Montserrat i ho han notificat al patronat.
23
permisos
ha donat el patronat en un any per a batudes de caça. També s'han autoritzat deu curses.

Entre 50.000 i 60.000 escaladors

L'escalada és una activitat de llarga tradició a Montserrat. La muntanya és un espai de referència mundial per a la pràctica d'aquest esport i cada any acull entre 50.000 i 60.000 escaladors. L'any 2009 es va decidir regular aquesta pràctica per compatibilitzar les activitats que es practiquen a la muntanya amb la conservació del parc natural. Passats vuit anys, els Agents Rurals consideren que la regulació ha permès afavorir la presència de noves espècies d'aus i l'assentament del falcó pelegrí. En declaracions a l'ACN, el cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, explica que la regulació ha permès que Montserrat s'hagi convertit en un “exportador” de falcons, un animal protegit perquè és una espècie propera a l'amenaça. Des de la posada en marxa de la regulació, els Agents Rurals només han sancionat set escaladors. Actualment a Montserrat hi ha 5.600 vies d'escalada. Entre el 2013 i el 2015 no era permès d'obrir noves vies. Però l'any passat el patronat va rebre 24 sol·licituds per obrir noves vies. D'aquestes, en va autoritzar 21 i en va rebutjar tres. També es van autoritzar 16 reequipaments de vies i estan pendents de permís tres més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.