Enguany es preveu una temporada fluixa a causa d'uns mesos secs de primavera i estiu
La temporada anterior, la collita de tòfones a Catalunya va ser de 5,5 tones, provinents majoritàriament de zones silvestres
Un cop iniciada la campanya de recol·lecció de tòfona negra, els responsables del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) preveuen que la campanya sigui millor al prepirineu, «tot i que irregular a l'espai» i més fluixa a les comarques de Tarragona a causa d'una primavera i un estiu molt secs en aquesta zona. La campanya anterior, la collita de tòfones a Catalunya va ser de 5,5 tones, on la major part de la collita prové actualment de zones silvestres.
La producció de tòfona negra es concentra principalment a les comarques del prepirineu, la Noguera, les Garrigues, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, el Solsonès i l'Alta Ribagorça. També a la serralada prelitoral, a les comarques tarragonines del Priorat, Baix Camp i la Conca de Barberà. Els conreus procedents d'aquestes zones calcàries de mitja muntanya, situades entre els 500 i els 1.300 metres d'altitud, és on ja es comencen a obtenir les primeres tòfones.
Les primeres experiències de cultiu es van desenvolupar a Catalunya durant la dècada dels vuitanta, però segons fonts del CTFC no van prosperar a causa de la falta de coneixements i d'assessorament tècnic, com també per la mala qualitat de les plantes.
Els ingressos
L'aportació econòmica d'aquest conreu, segons els experts, pot suposar un assentament de la població al territori, ja que a les zones on no s'ha desenvolupat tradicionalment s'hi poden crear activitats gastronòmiques i turístiques paral·leles. Durant les últimes dècades, la producció de tòfona negra silvestre ha experimentat una davallada important, mentre que la demanda del producte ha anat creixent.
Segons la llotja de Vic, la qual regula els preus d'aquest fong, el preu mitjà de la temporada anterior es va situar entre els 270 i els 300 euros al quilo, arribant, alguns mesos, a unes xifres més elevades: 450 euros. Amb tot, el preu que rep el productor varia en funció de la producció mundial i depèn de les condicions meteorològiques.
Producte preuat
La tòfona negra (Tuber melanosporum) és un bolet soterrat amb un cicle de vida més llarg que la resta dels bolets que trobem al país. De forma esfèrica i de mida variable, d'una mitjana d'uns 5 cm, la seva superfície és de color negre, abonyegada, clivellada per formes poligonals; a l'interior, la carn és negra, menys intensa, molsuda i compacta, amb fines venes de color més clar. Aquesta tòfona és molt apreciada en gastronomia per la seva aroma particular, que la caracteritza. Aquesta aroma, potent i molt agradable, fa que sigui un ingredient molt preuat a la cuina; se sol fer servir ratllada o en forma de làmines molt fines per completar diferents plats. És un producte que es distribueix en fresc si és temporada (de novembre a març) en unes poques parades de mercats d'arreu de Catalunya, especialment a les zones properes de producció. També la podem trobar a les botigues de delicadeses, que la comercialitzen en petits pots de vidre.