Medi ambient

Medi ambient

Denuncien que l'estany Europa de Castelló no té aigua per mala gestió

L'estany artificial, ple d'aigua filtrada de depuradora, és lloc de refugi, cria i descans de moltes espècies

La Iaeden explica que ningú se'n cuida

La Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden) va denunciar ahir que l'estany artificial Europa, que és dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, està sense gestor des del 2016 i que, per això, està sovint sense aigua, motiu pel qual queden afectades les múltiples espècies que hi troben refugi, hi nidifiques i hi descansen. La falta d'aigua –abans d'aquesta última pluja no n'hi havia gens– fa que cries d'ocells aquàtics habituals en aquest ecosistema acabin morint. Naturalistes i ornitòlegs que visiten sovint els Aiguamolls s'han queixat i la Iaeden ha transmès recentment aquestes denúncies. Ha estat d'aquesta manera que els responsables de la Iaeden han conegut que la gestió ambiental del sistema aquàtic ha quedat sense responsable i que hi estarà fins que l'administració en designi un de nou.

L'estany Europa és una zona humida dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, que es va crear artificialment a principi dels anys noranta, aprofitant i millorant les aigües provinents de la depuradora de Castelló d'Empúries a Empuriabrava i al costat de la Muga. El sistema de basses elimina els excessos de nutrients de l'aigua de la depuradora que acaba a l'estany Europa. En l'àmbit numèric, és el lloc amb la màxima concentració de fotges, polles d'aigua i cabussets al parc. Pel que fa a les espècies nidificants, hi destaquen l'arpella, el martinet menut, el xibec, l'ànec griset i la boscarla mostatxuda. També és lloc de cria de la tortuga de rierol i és visitat sovint per llúdrigues.

Per a la seva artificialitat, aquest ecosistema aquàtic requereix una gestió i controls constants per garantir la qualitat de l'aigua i l'equilibri de tot el sistema, que moltes espècies han fet seu. “La gestió que es duia a terme fins a finals de l'any passat també incloïa el control d'espècies invasores”, recorda la Iaeden.

Aquesta setmana passada, visitants de l'espai han detectat una baixada ràpida del nivell de l'aigua de l'estany, una presència més notable d'espècies invasores i predadores com el visó americà, i denuncien els impactes que té en plena època de cria dels ocells aquàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia